”Știința ar trebui să fie în centrul oricărei elaborări de politici”
#Postat de Antoniu Lovin on mai 30, 2021
Oamenii de știință au fost în centrul luptei împotriva coronavirusului. Este un mod de elaborare a politicilor care ar trebui să continue și dincolo de pandemie, scrie prof. Ruth Morgan. Dar cum? Rata topirii gheții, impactul unei pandemii globale, capacitățile inteligenței artificiale și impactul știrilor false. Toate acestea sunt provocări mari în care știința ne informează și pionierii instrumentele de care avem nevoie pentru a debloca următorii pași în abordarea lor. Cu toate acestea, într-o eră în care știința nu a fost niciodată mai avansată și în care capacitățile noastre de a colecta și analiza date sunt de neegalat, trebuie să ne confruntăm cu unele dintre cele mai mari amenințări cu care ne-am confruntat vreodată. Rolul științei a fost rezervat în mod tradițional pentru a permite dezvoltări. Gândiți-vă la aducerea oamenilor pe Lună, la modul în care am transformat medicamentele și procedurile chirurgicale sau am creat noi modalități de comunicare și menținerea în siguranță a societăților noastre; sau pur și simplu cum am ajuns să înțelegem funcționarea planetei noastre.
Dar știința va trebui să devină mai mult decât atât, dacă vrem să facem progrese în problemele globale cu care ne confruntăm în prezent. Știința care înțelege oamenii și comunitățile trebuie să facă parte din conversație. În același timp, trebuie să fim clari despre ceea ce știința poate și nu poate face în timp ce căutăm soluții. Probabil că nu este controversat să sugerăm că provocările globale complexe necesită știința implicată în căutarea acestor soluții. Dar știința bună este doar primul pas. Indivizii, echipele și comunitățile sunt factorii care schimbă schimbările, așa că o bună știință trebuie să încorporeze o înțelegere clară și nuanțată a oamenilor. Dacă oamenii sunt cheia schimbării și deblocării soluțiilor la provocări complexe, trebuie să creăm medii care să reunească pe toți – factorii de decizie (adesea lideri globali, guverne și factori de decizie), împreună cu antreprenori, inovatori, activiști și oameni de știință . Avem nevoie de multe perspective diferite (și poate perturbatoare) pentru o problemă specifică pentru a găsi soluțiile corecte.
Dar nu se termină aici. Pentru ca aceste soluții să creeze o schimbare reală și să facă diferența, nu trebuie să uităm niciodată că în centrul fiecărei provocări majore se află indivizii și comunitățile care sunt conectate la acea provocare și sunt afectate de aceasta. O bună înțelegere a motivelor unei comunități și a valorilor pe care le deține, atât individual, cât și ca grup colectiv, trebuie să fie încorporată în soluții, astfel încât acele soluții să nu funcționeze doar într-un laborator, ci să aibă tracțiune în realitate. Acest lucru poate suna simplu și poate chiar destul de rezonabil. Cu toate acestea, modul în care implicăm știința în decizii politice semnificative și încorporăm atât cunoștințe tehnice, cât și înțelegerea impactului mai larg asupra comunităților afectate, este foarte variat. Se ridică o întrebare – se analizează știința la momentele și modurile potrivite? Știința face parte din conversația în curs de desfășurare în timp ce încercăm să facem din lume un loc mai bun? Am văzut o serie de răspunsuri diferite la pandemia globală și implicarea științei în deciziile politice, de la închiderea frontierelor și restricționarea tuturor mișcărilor de oameni la restricții mai gradate privind amestecul gospodăriilor, politica privind masca de față și crearea de scutiri pentru anumite grupuri de oameni. În alte domenii, cum ar fi dezvoltarea tehnicii de editare genică Crispr și aplicarea acesteia la oameni, reglementarea tehnologiei și interacțiunea sa cu societatea au fost în mod similar variate în diferite state și națiuni. Provocările globale depășesc guvernele, granițele internaționale, comitetele de conducere, agendele pe termen scurt și silozurile tradiționale. Prin urmare, dacă știința care încorporează o înțelegere a oamenilor este una dintre cheile pentru a face progrese în aceste provocări globale critice cu care ne confruntăm, trebuie să avem oameni de știință încorporați în echipele de luare a deciziilor și în organismele de conducere. Acest lucru ne lasă cu o altă întrebare – ar putea fi într-adevăr fezabil? Programul Tinerilor Oameni de Știință al Forumului Economic Mondial încearcă să reunească unele dintre cele mai strălucite minți din știință din întreaga lume. În calitate de tineri oameni de știință, am găsit un rol pentru oamenii de știință ca ambasadori și comunicatori și nu doar ca experți în materie. Se știe acum că creșterea diversității duce, în general, la creșterea creativității, la o inovare mai mare, la rezolvarea mai rapidă a problemelor, la luarea mai bună a deciziilor; iar în companii, acest lucru duce la creșterea profiturilor și la o mai bună reputație. Am văzut acest lucru în acțiune în cadrul forumului, deoarece creează oportunități la întâlnirile fizice și în setările online pentru interacțiunile dintre oamenii de știință și factorii de decizie și liderii globali (din industria tehnologică, de afaceri și creativă).
Acest lucru se poate și ar trebui să se întâmple în mai multe setări, mari și mici. Acest tip de dialog, de multe ori început la evenimente specifice, continuă pe tot parcursul anului și creează conversații. Conversațiile sunt esențiale. Ele reunesc diversele înțelegeri și înțelegeri avem nevoie de modul în care oamenii gândesc și sunt motivați și ne indică infrastructurile care vor încadra modul în care soluțiile pot fi implementate în mod eficient. Crearea de spații pentru acest tip de interacțiune continuă face posibilă știința care se angajează profund cu oamenii, societățile și mediile lor fizice și culturale. Acest tip de dialog va duce la oportunități semnificative pentru ca deciziile bazate pe știință să fie integrate în strategie, scanarea orizontului și în dezvoltarea soluțiilor care au un impact real. În Marea Britanie, vedem promisiunea acestui tip de dialog care a avut loc în răspunsul la pandemie. Grupul de lucru al guvernului britanic pentru vaccinuri a livrat o lansare națională de vaccinuri într-un ritm fenomenal. Acest succes își are rădăcinile în numeroase decizii care au fost luate la începutul anului 2020 într-un climat de mare incertitudine. Aceste decizii au fost luate de lideri guvernamentali, de asistență medicală, de afaceri și științifice pentru a nu numai să realizeze un vaccin viabil, ci să asigure accesul la dozele necesare, precum și să înceapă o livrare pe scară largă a acestora către populația adultă până la sfârșitul anului. Dar știința nu este necesară numai atunci când provocarea cu care ne confruntăm are o dimensiune științifică clară, cum ar fi o pandemie sau schimbările climatice. Știința are o contribuție de făcut pe măsură ce încercăm să abordăm orice fel de provocare mare, indiferent dacă este vorba de sărăcie globală, educație, egalitate sau asigurarea justiției.
Pe măsură ce ne confruntăm cu aceste provocări, liderii globali au nevoie de știință. Oamenii de știință pot aduce date, cunoștințe și descoperiri transformative, dar pot aduce, de asemenea, puncte de vedere și moduri de gândire alternative pentru a aborda marile probleme ale timpului nostru. Aceste probleme au rareori soluții simple, cu o singură disciplină, care pot fi identificate în cadrul unor evenimente sau întâlniri unice. Au nevoie de o gândire colectivă, multidisciplinară, interactivă, creativă, strategică, care să încorporeze nu numai economie, politică, politici și perspective de afaceri, ci și știință. Pe scurt, știința nu poate fi introdusă doar atunci când apare o criză, avem nevoie de o conversație continuă și dinamică între oamenii de știință și echipele de conducere care abordează marile provocări mondiale complexe. Pentru un impact real și o schimbare, acest lucru trebuie să devină o normă și trebuie să se întâmple peste tot, în cadrul guvernului, precum și în afaceri și industrie. Nu am trăit niciodată într-un moment în care crearea de oportunități pentru oamenii de știință de a fi încorporați în conducerea globală și luarea deciziilor a fost mai urgentă. Dacă o putem transforma într-o realitate, vom putea în cele din urmă să oferim în mod colectiv soluțiile necesare pentru a face față marilor amenințări globale de astăzi și de mâine. Sursa. bbc.com