1855 – S-a deschis Școala de mică chirurgie, la Spitalul Oștirii de la Mihai Vodă din București
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 4, 2024
În anul 1842, Nicolae Kretzulescu, primul „valah” doctor în medicină de la Paris, a înființat la Spitalul Colțea din București prima școală de chirurgie. Din păcate, aceasta nu a rezistat decât câțiva ani.
În 1850, la Spitalul Oștirii din București a fost deschisă Școala militară de mică chirurgie.
În 1853, Școala de mică chirurgie de la Colțea s-a redeschis sub conducerea doctorului Gheorghe Polizu, la Spitalul Filantropia.
Un an mai târziu, în 1855, domnitorul Barbu Știrbei, convins de necesitatea unui învățământ medical, a aprobat propunerea doctorului Kretzulescu de a uni cele două școli. Astfel, la 4 decembrie 1855, a fost deschisă la Spitalul Oștirii de la Mihai Vodă o nouă Școală de mică chirurgie, sub conducerea lui Carol Davila. Aceasta a fost organizată după modelul unei școli similare din Angers. Tot în același an, Carol Davila a înființat o școală de felceri și a creat, în cadrul școlii secundare de chirurgie, secția de farmaceutică, prima de acest tip din țările române.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_Davila#/media/Fi%C8%99ier:Carol_Davila_(1).jpg
În 1856, Carol Davila a transformat Școala de mică chirurgie în Școala de Chirurgie, cu un curriculum universitar similar celor din școlile secundare de medicină din Occident. Școala era structurată pe principii militare, iar elevii participau activ atât la pregătirea medicală, cât și la exerciții de simulare și aplicații în teren.
În 1859, Școala de Chirurgie a fost transformată de Carol Davila în Școala Națională de Medicină și Farmacie, cu un program de 8 ani, dintre care 5 ani erau dedicați studiilor teoretice și 3 ani pentru practică.
În 1860, Școala Națională de Medicină și Farmacie a dezvoltat secția de Medicină Veterinară.
În 1869, instituția a devenit Facultatea de Medicină, Chirurgie și Farmacie.
Sursa: https://federatiasanitas.ro/2018/06/20/carol-davila-1828-1884/1000/