James Dewar, chimist, inventator și fizician scoțian
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 20, 2024
Sir James Dewar (născut pe 20 septembrie 1842, în Kincardine-on-Forth, Scoția — decedat pe 27 martie 1923, la Londra, Anglia) a fost un chimist și fizician britanic, renumit pentru cercetările sale în domeniul temperaturilor joase și pentru invenția balonului de vid cu pereți dubli, cunoscut și sub numele de „balonul Dewar”.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/James_Dewar#/media/Fi%C8%99ier:James_Dewar.jpg
După ce a studiat la Universitatea din Edinburgh, Dewar a devenit profesor la Universitatea din Cambridge în 1875 și la Instituția Regală a Marii Britanii din Londra în 1877, menținând ambele poziții până la sfârșitul vieții.
Pe lângă activitatea sa remarcabilă în domeniul spectroscopiei, unde a realizat cercetări timp de peste 25 de ani, Dewar a propus formule structurale pentru benzen încă din 1867. Până în 1891, el a construit o mașină capabilă să producă oxigen lichid în cantități mari. În 1892, a conceput vasele cu manta de vid, esențiale pentru stocarea gazelor lichide la temperaturi joase, acestea dovedindu-se extrem de eficiente în prevenirea transferului de căldură din mediul extern. Principiul din spatele balonului Dewar a stat ulterior la baza sticlei de termos utilizate în viața de zi cu zi.
Dewar a fost, de asemenea, pionier în lichefierea hidrogenului (1898) și a reușit să-l solidifice în 1899. În 1904, a fost numit cavaler pentru contribuțiile sale științifice. În 1905, a descoperit că răcirea cărbunelui putea ajuta la crearea unor vacuume mai eficiente, un principiu care s-a dovedit valoros în fizica atomică. Împreună cu Sir Frederick Augustus Abel, Dewar a dezvoltat cordita, un tip de exploziv.
Sursa: https://www.britannica.com/biography/James-Dewar