Current track

Title

Artist


Silviu Stănculescu, actor român de teatru și film

#Postat de on ianuarie 24, 2025

Silviu Stănculescu (n. 24 ianuarie 1932, Timișoara, România – d. 23 octombrie 1998, București, România) a fost un actor român de teatru și film. După studiile încheiate la IATC în 1956, începe o lungă carieră de succes atât în teatru (Teatrul de Comedie) cât și în film (a jucat în peste 40 de filme începând din anul 1960).

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Silviu_St%C4%83nculescu#/media/Fi%C8%99ier:Silviu_Stanculescu_in_Cinema_magazine,_February_1974.jpg

Până la Revoluția din decembrie 1989, în perioada regimului comunist, Silviu Stănculescu a fost membru al Marii Adunări Naționale în perioada 1980 – 1989, precum și director al Teatrului de Comedie din București. În cadrul activității sale parlamentare în Marea Adunare Națională, Silviu Stănculescu a fost membru în comisia de învățământ, știință și cultură. Silviu Stănculescu a fost membru în comitetul municipal de partid în perioada 1979–1989.

Cu o prezență aristocrată și o abilitate deosebită de a crea personaje complexe și memorabile, a devenit un nume de referință pe scena românească. A absolvit IATC-ul la București în 1956, fiind coleg cu o mare parte din generația de aur a teatrului românesc, precum Amza Pellea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc și Silvia Popovici. Această perioadă a fost marcată de o selecție extrem de riguroasă, reunind studenți din întreaga țară, iar Silviu Stănculescu a fost unul dintre cei remarcați de maestrul Radu Beligan, care l-a nominalizat printre „cei mai buni trei pe care i-aș opri”.

Pe parcursul carierei sale, a fost prieten apropiat cu actorul Traian Stănescu, care îl caracteriza ca pe un om complex, „tandru și bun, dar și rău, un prieten adevărat, un om de neînlocuit.” Silviu Stănculescu a fost căsătorit cu Corina Stănculeascu, având împreună o fiică, Catrinel Stănculescu Florea. În perioada 1960-1998, a jucat în aproape 50 de filme și tot atâtea piese de teatru, devenind o figură remarcabilă atât în cinematografie, cât și pe scenă. Deși publicul îl evocă rapid din filme, în teatru își punea toată energia, lăsând o amprentă puternică asupra publicului. A interpretat personaje memorabile în piese precum „Mesterul Manole”, „Omul care aduce ploaia” sau „Harap Alb”.

Între 1981 și 1990, a fost director al Teatrului de Comedie, continuând să contribuie la dezvoltarea scenei românești. A jucat pe scena Teatrului Evreiesc de Stat și a Teatrului de Comedie, unde a făcut parte dintr-o echipă de actori deosebiți, precum Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic și Amza Pellea.

Stănculescu nu s-a limitat doar la teatru și film. A fost și un autor apreciat, cu volume de poezie și proză publicate. În plus, pasiunea sa pentru operetă și vocea sa de bas l-au recomandat pentru roluri importante, cum ar fi don Basilio în „Nunta lui Figaro”. A fost și prezentator al Festivalului Cerbul de Aur alături de Sanda Țăranu, fiind apreciat pentru nobletea sa.

Împătimit al colecționismului, avea o pasiune specială pentru cutiile de chibrituri, considerând că între un „adunător” și un „colectionar” există o diferență esențială.

Silviu Stănculescu s-a stins din viață pe 23 octombrie 1998, la spitalul Victor Babeș, fiind diagnosticat cu leucemie. Penultimul său rol a fost în „Triunghiul morții”, regizat de Sergiu Nicolaescu, unde a interpretat personajul generalului Berthelot.

Lăsând în urmă o impresionantă carieră în teatru și film, Stănculescu rămâne o legendă vie a scenei românești. În Cartea de Onoare a Teatrului de Comedie, rămâne scris: „Chiar dacă am iubit filmul, am constatat în timp că teatrul reprezintă marele adevăr; el te formează, el te întreține și numai pe scândura scenei îți construiești o carieră solidă.” – Silviu Stănculescu.

Sursa: https://m.cinemagia.ro/actori/silviu-stanculescu-8156/biografie/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *