Sfaturi pentru o masă reușită de Paște. Dr. Mihaela Bilic
#Postat de Carmen Vintu on mai 1, 2021
Mihaela Bilic a oferit la Digi24 sfaturi și explicații despre bucatele care stau în mod obișnuit pe masa românilor în aceste zile – ouă, friptură, stufat, verdețuri, salate, cozonac, pască, dar și mici, bere și vin. Cum le preparăm, cum le mâncăm, cum le combinăm și cum le dozăm astfel încât să evităm episoade neplăcute de indigestie sau nedoritele kilograme în plus?

–„N-o să ne otrăvim din câteva ouă”, spune Mihaela Bilic, dar sigur că ideal ar fi să fie o vopsea de calitate, care să nu treacă prin coaja – poroasă – a oului.
– evitati trei salate pacatoase : salata boeuf, salata de icre și salata de vinete, înecate în maioneză.
– alegeti drobul, are toate acele organe fierte înainte și apoi băgate la cuptor, este un preparat dietetic, poate să fie un aperitiv perfect pentru masa de Paști.
– salata verde să nu fie înecată în ulei.
– Friptura – pulpa se pune la cuptor. Nu trebuie să o degresăm foarte mult înainte, pentru că grăsimea dă gust și protejează carnea, ca să rămână fragedă. Grăsimea rămâne în tavă. Dacă întâlniți grăsime în bucata de carne din farfurie, dați-o la o parte.
– cartof prăjit corect – și ar fi bine să fie bucățelele mai groase – face o crustă când este scufundat în grăsime, iar crusta respectivă împiedică intrarea uleiului în cartof.
– cozonacul este puțin mai greu de digerat decât pasca. Are nucă, are multă făină, pe când pasca are o proporție mai bună.
– recomandabil: ananasul, alimentul minune dupa o masă copioasă.
Când organismul face o indigestie îți spune de fapt „oprește-te, m-ai năucit”, iar remediul este simplu: pauza alimentară.
Sărbători cu bucurie și cu bun, să fie câte puțin din toate! este urarea pe care o adresează în final nutriționistul Mihaela Bilic.