Current track

Title

Artist


Sfântul Nectarie se află mereu sub Acoperământul Maicii Domnului, născut fiind pe 1 octombrie

#Postat de on octombrie 1, 2024

Sfântului Nectarie,

grabnic vindecător de boli și grabnic ajutător în nevoi de tot felul.
Bucură-te, Părinte Nectarie!
Părintele Nectarie s-a născut la 1 octombrie 1846, în Silivria, un orășel situat în nordul Greciei.

 Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na este unul din cei mai iubiți și căutați sfinți din Grecia de astăzi.

Piatra din casa Sfântului Nectarie din Eghina:
Copilul predicator

Atunci când a învăţat să spună Psalmul 50, Anastasie obişnuia să repete apăsat stihul: „Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale”, arătându-şi parcă astfel chemarea timpurie spre a fi învăţător al Bisericii.
La vârsta de şapte ani tăia şi cosea foi de hârtie, închipuind o carte unde voia „să scrie cuvintele Domnului”! Chemarea sufletului său de copil se vădea şi în obiceiul de a se urca pe scaune ca să predice cuvântul Domnului Dumnezeu, de parcă s-ar fi aflat la amvon. Era dăruit cu o memorie atât de cuprinzătoare, încât ţinea minte tot ce auzea la biserică şi povestea celor de acasă.
Şcoala primară şi următoarele trei clase le-a terminat la Silivria. Dar, dat fiind că dorul de studiu întrecea cu mult posibilităţile  părinţilor săraci, a fost nevoit să plece la vârsta de 14 ani la Constantinopol să-şi caute de lucru. A intrat vânzător la o magazie. Putea astfel şi să studieze, şi să-şi ajute familia. Dragostea de carte şi dorinţa de a fi folositor creştinilor l-au făcut să adune pasaje din Scripturi şi din Sfinţii Părinţi, dar şi din filosofii greci ai antichităţii, cugetări şi cuvinte pline de înţelepciune ce i-au părut a fi de folos pentru suflet. Mai târziu a editat în două volume această antologie scrisă pe foiţe de hârtie, care a fost prima sa carte.

În 1866, la vârsta de 20 de ani, Sfântul Nectarie pleacă în insula Chios ca să predea ca învățător. Aici devine călugăr, cu numele de Lazăr, la 7 noiembrie 1876, în celebra mănăstire Nea Moni.
Prin generozitatea unui creștin bogat din insulă și cu ajutorul patriarhului Sofronie al IV-lea al Alexandriei, a putut să-și completeze studiile la Atena și să obțină, în 1885, o diplomă a Facultății de Teologie din capitala Greciei.
In 1889, a fost hirotonit episcop și numit mitropolit al Pentapolei  de către patriarhul Sofronie, care l-a numit și predicator, secretar patriarhal și reprezentant al său la Cairo.
În 1904, la cererea mai multor fiice duhovnicești care-și doreau să devină călugărițe, a ctitorit mănăstirea „Sfânta Treime” de pe insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă.
A murit la 9 noiembrie 1920. A fost înmormântat în mănăstirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului.
La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvântare. Iar în anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaştele sale, l-au declarat sfânt, cu zi de prăznuire la 9 noiembrie, devenind astfel cel mai venerat Sfânt din această binecuvântată ţară ortodoxă. Zilnic credincioşii se închină la moaştele Sfântului Nectarie şi la mormântul său, făcând din mânăstirea sa din insula Eghina cel mai iubit loc de pelerinaj din toată Grecia.

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *