Current track

Title

Artist


Sfântul Andrei – Apostolul Românilor

#Postat de on noiembrie 30, 2024

Sfântul Apostol Andrei este cinstit anual pe 30 noiembrie. Născut în Betsaida Galileia, o localitate situată pe malul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte, Andrei era fratele lui Simon Petru, ambii fiind pescari alături de tatăl lor. Deși numele „Andrei” are origine grecească, se crede că era destul de frecvent întâlnit printre evreii din secolele II-III d.Hr.

Pentru români, numele său este asociat cu simbolul lupului, datorită denumirii dacilor – daoi (lupi) – și a legendei conform căreia lupii l-au vegheat pe apostol în călătoriile sale prin Dobrogea.

Înainte de a-L urma pe Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a deveni apostol al Domnului a luat naștere când Ioan a rostit: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Chemarea propriu-zisă la apostolie este descrisă în Evanghelia după Matei: „Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: «Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni.» Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20).

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Andrei#/media/Fi%C8%99ier:Apostol-Andrey-Pervozvannyj.jpg

Andrei este prezent în relatările biblice despre înmulțirea pâinilor și a peștilor (Ioan 6, 8-9) și la momentul în care, împreună cu Filip, îi spune lui Hristos că niște elini doresc să-L vadă (Ioan 12, 20-22).

Tradiția creștină și scrierile istorice, precum cele ale lui Eusebiu de Cezareea, susțin că Sfântul Andrei a fost primul care a propovăduit Evanghelia printre geto-daci. Potrivit Sinaxarului Bisericii Constantinopolitane, el a predicat în Pont, Tracia și Scythia. În această misiune, ar fi hirotonit episcop pe ucenicul său Amplias la Odessos (actuala Varna). Legendele, colindele și tradițiile din Dobrogea întăresc ideea că Apostolul Andrei a adus învățătura creștină pe teritoriul României.

Sfântul Andrei a murit ca martir în Patras, Grecia. Tradiția susține că a fost răstignit pe o cruce în formă de X, simbol asociat cu el din secolul al XIV-lea. Data exactă a martirizării rămâne necunoscută, fiind plasată fie în timpul persecuției lui Nero (64-67), fie al lui Domițian (81-96).

În 357, moaștele Sfântului Andrei au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. În timpul Cruciadei a IV-a, Cardinalul Petru de Capua le-a dus în catedrala din Amalfi, Italia. Capul Sfântului Andrei a ajuns în Roma în 1462 și ulterior a fost adus înapoi în Patras, în catedrala care îi poartă numele.

Peștera în care se crede că a trăit Sfântul Andrei în Dobrogea se află lângă localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În pronaosul bisericii din peșteră există o nișă săpată în piatră, despre care tradiția spune că era locul de odihnă al apostolului. După ce a fost distrusă de trupele sovietice în 1944, peștera a fost restaurată după 1990, devenind un loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.

În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie marcată cu cruce roșie în calendar. În 1997, el a fost proclamat oficial Ocrotitorul României, iar 30 noiembrie a devenit sărbătoare națională legală din 2012.

Un moment important a fost aducerea mâinii Sfântului Andrei în România, în noiembrie 2018, pentru sfințirea Catedralei Naționale, eveniment la care au participat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul României, Daniel.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfantul-apostol-andrei/sfantul-andrei-apostolul-lupilor-70414.html


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *