Current track

Title

Artist


14 octombrie – Sfânta Cuvioasă Parascheva (din anul 1641 moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Iaşi)

#Postat de on octombrie 14, 2023

Sfânta Cuvioasă Parascheva „îndreptătoarea judecătorilor nedrepți”, ajutătoarea celor sărmani, bolnavi, fără ajutor” este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din țară.

Sf. Parascheva mai este cunoscută ca fiind sfânta patroana a Moldovei.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. Părinţii acesteia erau creştini, dar şi bogaţi având multe averi. Cuvioasa a fost botezată şi crescută de către părinţii ei în credinţa creştină. A fost o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserică Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei.

La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit următoarea frază din Evanghelie:  „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.

După o vreme, Sfânta Parascheva a hotărât, la sfatul familiei, să se îndrepte către ținutul Pontului. Iar timp de cinci ani a continuat să slujească Domnului în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea. Dorința de a rămâne în Țara Sfântă a fost mai puternică, astfel că a rămas într-o mănăstire de călugărițe în Ierusalim, în pustiul Iordanului.

La vârsta de 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis Cuvioasei și i-a spus sa se întoarcă la locurile părintești. Asfel, ascultând glasul îngerului, s-a întors pe tărâmul natal. Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli.
De asmenea, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Mitropolia Iaşi. Credincioşi din toată ţara, dar şi din toate colţurile lumii merg să se închine la moaștele acesteia, în fiecare an pentru că sfânta sa îi ajute. În total, peste 1 milion de credincioşi vin anual pentru a se ruga şi a atinge moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sursa foto:  https://ro.orthodoxwiki.org/Fi%C8%99ier:Piadosa_Parascheva1-wikipedia.jpg

Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *