Current track

Title

Artist


Expoziție de excepție la Muzeul Național al Bucovinei: 250 de ani de istorie a Bucovinei

#Postat de on noiembrie 5, 2024

Muzeul Național al Bucovinei, împreună cu Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale și Primăria Municipiului Fălticeni – Muzeul Fălticenilor Vasile Ciurea, vă invită marți, 12 noiembrie 2024, la ora 14, la vernisajul expoziției „Istorie fracturată. 250 de ani de la anexarea nordului Moldovei.”

Deschisă la Muzeul de Istorie, expoziția prezintă publicului documente, medalii, decorații și monede care reflectă ocupația nordului Moldovei (Bucovina) de către Imperiul Habsburgic în 1775, un moment istoric ce a marcat profund evoluția acestui teritoriu. Evenimentul a adus schimbări profunde în regiune, determinând o desprindere de istoria Moldovei și transformări semnificative la nivel etnografic, economic, confesional, administrativ și politic.

Expoziția poate fi vizitată între 12 noiembrie 2024 și 12 ianuarie 2025.

Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale și Primăria Municipiului Fălticeni
Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale și Primăria Municipiului Fălticeni

Muzeul Național al Bucovinei a comunicat: „Muzeul Naţional al Bucovinei, în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale şi Primăria Municipiului Fălticeni – Muzeul Fălticenilor Vasile Ciurea, vă invitămarți, 12 noiembrie 2024, la ora 14, la vernisajul expoziției Istorie fracturată. 250 de ani de la anexarea nordului Moldovei.

Deschisă la Muzeul de Istorie, expoziţia aduce în faţa publicului, prin intermediul documentelor, medaliilor, decoraţiilor şi monedelor, momentul ocupării nordului Moldovei (Bucovina) de către Imperiul habsburgic, în anul 1775, marcând istoria acestui teritoriu timp de 150 de ani.

Evenimentul a însemnat modificarea acestei zone, care se va desprinde de istoria Moldovei, suferind transformări pe toate planurile: etnografic, economic, confesional, administrativ şi politic.

În acelaşi timp, centrul politic, administrativ şi religios se mută la Cernăuţi,vechi oraş moldovenesc atestat documentar în anul 1408, care se transformă accelerat într-un oraş imperial tipic, în care vor locui şi activa personalităţi remarcabile, mai ales după deschiderea Universității Chezaro-Crăiască „Francisc Iosif” în 1875.

Expoziția este deschisă în perioada 12 noiembrie 2024 – 12 ianuarie 2025.

Sursa: Muzeul Național al Bucovinei, Serviciul Artă, Relații publice și Evenimente muzeale”.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *