Scoția ar putea deveni prima „națiune rewilding” din lume. Cum au ajuns aici?

#Postat de on aprilie 29, 2021

În ultimii 50 de ani, două treimi din viața sălbatică din lume s-au pierdut. Aproximativ 40% din speciile de plante sunt amenințate cu dispariția și oamenii de știință spun că este posibil să le pierdem mai repede decât le pot găsi, numi și studia. Lumea noastră există într-un echilibru și, cu atâtea specii pierdute sau dispare, acel echilibru este amenințat. Restaurarea acestui mozaic natural al speciilor interdependente este vitală pentru sănătatea viitoare a planetei și a noastră, spun experții, informează euronews.com. Schemele de plantare a copacilor, eforturile de conservare activă și soluțiile de captare a carbonului de înaltă tehnologie urmăresc să contribuie la combaterea pierderii biodiversității și a crizei climatice. Dar un număr tot mai mare de oameni cred că singura modalitate de a aduce înapoi ceea ce am pierdut este prin încrederea în mediile naturale pentru a se recupera – un proces numit rebobinare. Pentru unii, poate fi o problemă controversată și îngrijorări cu privire la reintroducerea prădătorilor apex precum lupii și Lynxul eurasiatic.

Cu toate acestea, mișcarea progresivă de conservare a găsit o rezonanță deosebită cu o singură națiune europeană. Dar, din cauza pagubelor pe care le-am făcut deja lumii naturale, are nevoie de o mână de ajutor pentru a se recupera până la punctul în care poate face asta. În toată Europa, am pierdut cantități masive de floră și faună autohtone, care sunt esențiale pentru menținerea echilibrului ecosistemelor noastre. Pentru a ne reconfigura mediul, trebuie să creăm condițiile corecte. Acest lucru se poate face prin acțiuni precum reintroducerea speciilor care au dispărut, permițând regenerarea pădurilor și prevenind fragmentarea râurilor. Teoria susține că, dând naturii un mic impuls și apoi făcând un pas înapoi, putem pune capăt incredibilei pierderi de biodiversitate și agravării crizei climatice. Un exemplu clasic de succes al reîmprospătării poate fi găsit în Parcul Național Yellowstone din SUA. Când lupii au fost vânați până aproape de dispariție la începutul secolului al XX-lea, prada lor s-a înmulțit. Elk a preluat conducerea, iar numărul lor exploziv a împânzit pământul. Prima națiune a lumii unde Rewilding a devenit o mișcare din ce în ce mai populară a fost Scoția. Politicienii sunt chemați de către Scottish Rewilding Alliance (SWA) să creeze politici care ar face ca țara să devină prima „națiune rewilding” a lumii. Înaintea alegerilor parlamentare scoțiene de luna viitoare, SWA vrea să vadă un angajament solid din partea partidelor politice de a aborda criza de natură și climatică, precum și de a aduce locuri de muncă în comunitățile rurale.

Reconstruirea, crede alianța, ar trebui să facă parte din aceste angajamente. „Partidele și publicul se confruntă cu multe alegeri la aceste alegeri, inclusiv decizii majore care vor forma viitorul țărilor și mării Scoției”, spune Steve Micklewright, convocator al SWA. El îndeamnă toate partidele politice să se angajeze în cinci măsuri diferite pentru a proteja natura și a stimula economia: Angajați-vă să refundați 30% din terenul public. Înființează un fond comunitar pentru a sprijini reconstruirea în orașe. Susținerea reintegrării speciilor cheie, cum ar fi reinstalarea castorilor și reintroducerea linxului eurasiatic acolo unde există sprijin local. Creați o zonă de coastă în care dragarea și traulele nu sunt permise. Introduceți un plan de control al populațiilor de căprioare, permițând terenurilor să se recupereze de la supra-pășunat. 

Anul trecut, SWA a comandat un sondaj în toată Scoția, care a găsit un sprijin larg pentru principiul refacerii. Mai mult de trei sferturi dintre persoanele care și-au exprimat opinia au susținut conceptul, de zece ori mai mulți decât cei care s-au opus. „Știm că publicul dorește să vadă că politicienii pot să facă progrese reale și am încuraja oamenii să ia în considerare aceste probleme atunci când se uită la manifestele partidelor”, adaugă Micklewright. „Oportunitățile de aici sunt substanțiale pentru climatul nostru, pentru biodiversitate și pentru o gamă largă de beneficii sociale și economice potențiale asociate cu transformarea Scoției în prima națiune Rewilding din lume”. Sursa: euronews.com.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist