Current track

Title

Artist


Sanda Toma, actriță română

#Postat de on septembrie 27, 2024

Actrița Teatrului Național din București, Sanda Toma, s-a născut pe 27 octombrie 1934, în București. Până la vârsta de 13 ani, a studiat la o școală condusă de călugărițe, unde a fost colegă cu o altă actriță celebră, Simona Bondoc. Reforma învățământului din 1948 a dus la înscrierea ei la un liceu de stat, la „Lazar”. Deși visul ei era să devină geolog, tatăl său, fotograf considerat mic-burghez, i-a închis acest drum. A fost crescută de o mătușă, sora mamei, care a murit când ea avea doar 5 luni. A încercat să se înscrie la Politehnica, dar nu a reușit. Visul ei de a explora munții și de a cunoaște fauna pădurii, așa cum își imagina viața de geolog, s-a spulberat.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sanda_Toma_(actri%C8%9B%C4%83)#/media/Fi%C8%99ier:Sanda_Toma_2014_Romania_stamp.jpg

La 16 ani și jumătate, nu știa ce să facă. Transferată „obligatoriu” la facultatea de „Construcții de mașini agricole”, a stat acolo doar câteva săptămâni, după care a fugit plângând în brațele „mamei”, așa cum îi spunea ea mătușii. Tatăl său se recăsătorise și nu mai putea să o susțină. Trebuia să se înscrie la o facultate pentru a evita o carieră de funcționar fără studii superioare. A avut un an la dispoziție să se pregătească pentru admiterea la „Litere”.

În această perioadă, a început să participe la reuniunile de la Institutul de Teatru, unde se ascultau melodii pe magnetofon. Acolo s-a împrietenit cu câțiva studenți care i-au sugerat să se înscrie la „Teatru”. N-având nimic de pierdut, s-a dus la cursurile de pregătire, sperând să-l aibă ca dascăl pe Radu Beligan. Însă, când a intrat un tânăr înalt și bine făcut, a realizat că nu era Beligan, ci Dan Damian, asistentul său, care ulterior a devenit unul dintre soții ei oficiali. Examenul l-a dat cu „Lacul” lui Eminescu și cu o poezie politică, „La masa verde”, reușind să fie admisă.

A absolvit Institutul de Teatru I.L. Caragiale, clasa profesoarei Aura Buzescu, cu asistenți precum Sorana Coroama Stanca, Nicolae Baltateanu și Beate Fredanov. Examenul de sfârșit de facultate a fost marcat de celebrul spectacol „Bărbierul din Sevilla”, regizat de Vlad Mugur.

Sanda Toma a debutat în cinematografie în 1962, cu rolul din „Celebrul 702”, regizat de Mihai Iacob, dar a devenit cunoscută abia cu rolul din „Zestrea” (1972), regizat de Letiția Popa, după un scenariu de Paul Everac, având o interpretare remarcabilă alături de Margareta Pogonat și Victor Rebengiuc. A lucrat mult în televiziune, alături de Ștefan Tapalagă, prezentând emisiuni precum „Magazin 111”, „Post Meridian”, „Zig-zag” și „Album Duminical”. De asemenea, a interpretat roluri memorabile pe scenele Teatrului Național Craiova (1956 – 1958), Teatrului de Comedie din București (1961 – 1994), Teatrului Național de Televiziune și Teatrului Național din București, unde a jucat și în stagiunea 2008 – 2009 în șase piese.

Octavian Sava a descris-o astfel: „Era ca o zvirluga. Micuță de statură, cu ochi luminosi și păr strălucitor; vorbea cu repeziciune, dar cu o dicție perfectă. O amintesc bine, cum, cu prilejul unui reportaj la Brașov, s-a cățărat pe un gard înalt pentru a ajunge la un personaj cu care urma să facem un interviu.”

În prezent, Sanda Toma trăiește singură în apartamentul său de pe Calea Victoriei, aflat într-un bloc cu stâlpi de rezistență secționați, supus oricând riscului de a se prăbuși, așteptând de ani de zile consolidarea.

Actrița a încetat din viață pe 26 noiembrie 2022, conform anunțului făcut de managerul Teatrului Național din București și de Teatrul de Comedie din București.

Sursa: https://m.cinemagia.ro/actori/sanda-toma-1300/biografie/

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *