S-a reușit fabricarea oțelului fără carbon
#Postat de Antoniu Lovin on august 23, 2021
În această săptămână, o firmă suedeză a anunțat că a livrat oțel fără carbon către un client – primul în lume. Este un pas uriaș în cursa pentru a curăța una dintre cele mai mari activități de carbon de pe Pământ. Miercuri, HYBRIT, un parteneriat între compania siderurgică SSAB, firma minieră de stat LKAB și utilitatea de stat Vattenfall, a declarat că a livrat oțelul curat producătorului auto suedez Volvo. Acesta a fost doar un test, dar firma intenționează să crească producția la scară comercială până în 2026. „Primul oțel fără fosile din lume nu este doar o descoperire pentru SSAB, ci reprezintă o dovadă că este posibil să se facă tranziția și să se reducă semnificativ amprenta globală de carbon a industriei siderurgice”, a declarat Martin Lindqvist, președinte și CEO SSAB, a spus într-un comunicat. Efectuarea oțelului este notoriu dificil de decarbonizat.
Majoritatea producției se bazează pe cărbune ca materie primă și, de asemenea, ca combustibil. HYBRIT lucrează la construirea producției de oțel curat, de când a fost format acum cinci ani, folosind energie regenerabilă pentru a produce hidrogen și apoi combinându-l cu minereu de fier pentru a crea un material poros numit fier burete. A început testarea procesului, care fusese dovedit doar la nivel de laborator, anul trecut. În iunie trecută, compania a anunțat că a folosit cu succes acest proces la scară pilot. Volvo intenționează să experimenteze lotul inițial de oțel verde realizând prototip de vehicule și piese, potrivit The Guardian. Într-o mare de noi tehnologii create pentru a face față crizei climatice, această descoperire este de fapt o veste mare.
Lumea se bazează pe oțel pentru a fabrica nenumărate mărfuri – mașini, nave de construcții, materiale chirurgicale, tacâmuri de bucătărie. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, sectorul siderurgic este responsabil pentru 2,8 gigatone de emisii de dioxid de carbon anual, reprezentând 8% din întreaga cerere globală de energie și 7% din emisiile de carbon legate de energie. Dacă producția ar fi o țară, s-ar încadra ca al patrulea cel mai mare poluator de carbon de pe Pământ, situat între Uniunea Europeană și India. Dacă HYBRIT poate crea oțel fără toată poluarea, înseamnă că și alte entități pot. Și asta trebuie să se întâmple, repede.
Sursa: gizmodo.com