Nicolae Coculescu a fost un astronom român. În 1908 a înființat Observatorul Astronomic din București
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 5, 2021
Nicolae C. Coculescu (n. 31 iulie 1866, Craiova, România – d. 5 noiembrie 1952, București, România) a fost un astronom român. A fost profesor de astronomie la Universitatea din București. În 1908 a înființat Observatorul Astronomic din București.
A absolvit la Craiova școala primară și liceul, iar universitatea a urmat-o la București, la Facultatea de Științe, obtinând licența în matematică în martie 1889. În decembrie 1890, a plecat la Paris unde a obținut din nou licența în matematică.
În 1892, în timp ce-și efectua stagiul la Observatorul astronomic din Paris, Nicolae Coculescu publica, în Comptes rendus des seances de l’Academie des sciences de Paris, primul său memoriu de mecanică cerească intitulat: Sur la stabilité du mouvement dans un cas particulier du problème des trois corps.
Coculescu publică un prim memoriu în legătură cu viitoarea teză de doctorat în matematică în: Comptes rendus des seances de l’Académie des sciences de Paris în 1894.
Reîntors în țară după susținerea tezei de doctorat în matematică, N. Coculescu a ocupat catedra de astronomie și geodezie de la Universitatea din București, de la 1 noiembrie 1895 ca suplinitor și apoi de la 28 mai 1896 ca profesor titular, catedră pe care o deținuse Dimitrie Petrescu de la înființarea universității. Principala preocupare a sa după aceea a fost realizarea Observatorului astronomic din București, fapt împlinit abia în anul 1908 – după 12 ani de insistențe pe lângă oficialități. Observatorul astronomic din București era dotat la acea vreme cu un ecuatorial dublu, vizual și fotografic, cu lunete de 38 cm diametru și 6 m lungime focal, un cerc meridian de 19 cm diametru și 2,35 m lungime focală, o pendulă fundamentală. Observatorul păstra și distribuia ora, ca și azi. În anul 1933, sub coordonarea lui N. Coculescu, Observatorul astronomic a participat la cea de-a doua operațiune mondială privind stabilirea longitudinii.
Nicolae Coculescu a format totuși astronomi și a realizat Observatorul Astronomic din București. Gheorghe Demetrescu, Constantin C. Popovici și C. Pârvulescu datorează o parte din formarea lor ca astronomi și lui Nicolae Coculescu.
La Observatorul astronomic, în biroul directorului, se află un portret în ulei al lui Nicolae Coculescu, realizat de pictorul Aurel Bordenache.
A fost membru fondator al Academiei de Științe din România .
A fost deputat liberal în anul 1901.
A fost decan al Faculatății de Științe între anii 1928 și 1932.
S-a pensionat la 1 septembrie 1937.
Lucrări
- Sur les expressions aprochées des termes d’ordre élevé dans le développement de la fonction pertrubatrice, teza sa de doctorat
- Sur la stabilité du mouvement dans un cas particulier du problème des trois corps 1892,Paris).
- Tratat elementar de Astronomie, București, 1903.
- Chestiunea calendarului, București, 1898,
- Teoria refracției astronomice, 1899.
- Lecțiuni elementare de mecanică cerească, 1905.
- Curs de astronomie teoretică, 1929.
Sursa foto: https://youtu.be/3dzIDEJ90MA
Surse :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Coculescu
Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu