S-a întâmplat la 29 octombrie…
de Nicolae Uszkai, Brașov
#Postat de Carmen Vintu on octombrie 29, 2021
S-a întâmplat la 29 octombrie…
– „Ziua internaţională a Internetului”.
-1463: S-a născut, la Bologna, Alessandro Achillini (m.1512), anatomist şi fiziolog italian. Unul din primii anatomişti care au practicat disecţia. I se atribuie descrierea urechii interne, a coledocului, a vezicii biliare. A publicat tratatele: Corporis humani anatomia (1516) şi Anatomicae annotationes (1520).
– 1497: A avut loc lupta de la Lenteşti: o mică oaste de moldoveni, condusă de vornicul Boldur, a biruit rămăşiţele armatei polone; în consecinţă, Ioan Albert, regele Poloniei, a fost silit să încheie un tratat de pace cu Ştefan cel Mare.

S-a întâmplat la 29 octombrie…
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/frunze-toamn%c4%83-ap%c4%83-toamna-natura-3744649/
– 1656: S-a născut astronomul englez Edmund Halley.Edmund Halley (n. 29 octombrie/8 noiembrie 1656 în Haggerston lângă Londra; d. 14 ianuarie 1742 în Greenwich) a fost un ilustru astronom şi matematician englez. El a descoperit metoda de măsurare a distanţei dintre două stele (deplasare de paralaxă). După numele său a fost denumită Cometa Halley. Această cometă apare pe cer o dată la 76 de ani.
– 1675: Leibniz a folosit pentru prima dată semnul „∫” pentru integrală.Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz a fost un filozof şi matematician german, unul din cei mai importanţi filozofi de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul celui de al XVIII-lea, unul din întemeietorii iluminismului german.Leibniz a elaborat în 1675 bazele calculului diferenţial şi integral, de o mare însemnătate pentru dezvoltarea ulterioară a matematicii şi fizicii, independent de Isaac Newton, care enunţase deja principiile calculului infinitezimal într-o lucrare din 1666. Simbolurile matematice introduse de Leibniz în calculul diferenţial şi integral se folosesc şi astăzi. Perfecţionând realizările lui Blaise Pascal, Leibniz a construit un calculator mecanic, capabil să efectueze înmulţiri, împărţiri şi extragerea rădăcinii pătrate. A dezvoltat forma modernă de numărare binară, utilizată astăzi în informatică şi pentru calculatoare. Leibniz a încercat să creeze un calcul logic, o logică bazată pe utilizarea simbolurilor, fiind un precursor al logicii matematice.
– 1727: A murit Ioan Giurgiu Patachi, episcop, între anii 1723 şi 1727, al Episcopiei Române Unite de Făgăraş (n.1682).
Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu