S-a întâmplat la 10 noiembrie…
de Nicolae Uszkai, Brașov
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 10, 2021
S-a întâmplat în 10 noiembrie…
– „Ziua Mondială a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare”; proclamată la a 31-a Conferinţă generală a UNESCO, la 2.XI.2001; se marchează anual, având ca scop o mai bună informare a publicului asupra importanţei ştiinţei şi, totodată, construirea unei punţi de legătură între ştiinţă şi societate.
– „Ziua Artileriei Române” (la 10/22.XI.1843, prin Porunca Domnească 198 a domnitorului Gheorghe Bibescu s-a înfiinţat prima baterie de artilerie a Ţării Româneşti, menită „să slujească întru paza bunei rânduieli şi liniştei obşteşti”, act ce simbolizează constituirea artileriei ca armă de sine stătătoare).
– 1444: Armatele turceşti îi înving pe unguri în „Bătălia de la Varna”, consolidându-şi în acest fel controlul asupra Constantinopolului si marcând începutul expansiunii osmane în Balcani.Bătălia de la Varna s-a desfăşurat la 10 noiembrie 1444 lângă Varna, în estul Bulgariei. În acestă bătălie Imperiul Otoman condus de Sultanul Murad al II-lea a învins armatele Poloniei şi Ungariei, sub conducerea lui Vladislav al III-lea al Poloniei şi Ungariei.Înfrângerea armatei creştine a pus capăt încercărilor de a opri cucerirea estului Europei de Imperiul Otoman. De asemenea, a pregătit terenul pentru căderea Constantinopolului din 1453.

S-a întâmplat în 10 noiembrie…
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/carte-deschis%c4%83-toamn%c4%83-frunze-poezie-7570133/
– 1483: S-a născut Martin Luther, pastor şi doctor în teologie, primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la naşterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunţate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic şi profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Prin traducerea Bibliei (1517-1546) a contribuit la crearea limbii germane supradialectale, deschizând o epoca noua literaturii moderne („Despre libertatea unui creştin”) (m. 18.02.1546).
– 1493: S-a născut Paracelsus, alchimist, medic elveţian (m. 1541). Unele surse dau ca dată a naşterii 17 decembrie 1493.
– 1508: A apărut, la iniţiativa lui Radu cel Mare, „Liturghierul slavon tipărit de călugărul Macarie”, prima carte tipărită în Tara Româneasca;Călugăr de origine sârbă, învaţă meşteşugul de tipograf la Veneţia.Activează la Cetinje, în Muntenegru, unde tipăreşte mai multe cărţi slavone. În 1508 vine în Ţara Românească, unde înfiinţează, din porunca domnitorului Radu cel Mare, prima tipografie din ţară la mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte.
Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu