Current track

Title

Artist


România trece la ora de iarnă în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022. Astfel, ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 04:00 devine ora 03:00

#Postat de on octombrie 9, 2022

Ora de iarnă 2022: Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an în ultima săptămână a lunii octombrie, dar și după echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 23 septembrie 2022 și a marcat sfârșitul verii astronomice.

Ora de iarnă 2022. Prin ora de iarnă se înțelege practica de a da ceasurile înapoi cu o oră. Dacă ora de vară este mai des întâlnită, ora de iarnă este din ce în ce mai rară.

Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Noaptea va deveni mai lungă, iar ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal. Pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, trebuie să dați ceasul înapoi cu o oră. La ora 3, va fi ora 2.

De obicei, schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după  echinocțiul de toamnă.  Atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie. Totodată,  schimbarea orei  are loc de două ori pe an, în martie și în octombrie. În luna martie se trece la ora de vară, iar ceasul se dă cu o oră înainte.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/toamn%c4%83-sezon-timp-ceas-concept-2896572/

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2022

În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European publică un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea scoate în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

 

Simptomele diferă de la persoană la persoană. Printre cele mai frecvente semne se numără:

  • dificultatea de a ne trezi dimineața
  • stări de rău
  • astenie
  • nervozitate generală.

Avem nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă și această schimbare ne poate perturba ceasul biologic.

Ora de iarnă 2022. Oamenii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să schimbe ora. În anotimpul răcoros, acest lucru se face în ultimul weekend din luna octombrie. Ceasul trebuie dat cu o oră înapoi, însă la Bruxelles s-a decis să nu se mai schimbe ora, însă decizia trebuie ratificată în fiecare stat.

În ultimii ani s-a dezbătut subiectul schimbării orei. Țările membre UE ar fi trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Cu toate acestea, nu s-a luat încă o decizie definitivă. România va trece la ora de iarnă pe data de 30 octombrie 2022.

Scopul schimbării este acela de a folosi cât mai mult timp lumina solară, însă specialiștii spun că aceste schimbări pot avea efecte negative asupra sănătății organismului. Revenirea la ora de iarnă se va face la sfârșitul lunii. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00, iar ceasul se va da cu o oră înapoi. În cazul ceasurilor performante, acest lucru se va face automat și nu va fi nevoie de intervenția noastră.

Mai multe aici: https://www.romaniatv.net/ora-de-iarna-2022-ce-se-intampla-in-weekend-cu-ora-de-iarna-ce-s-a-decis-la-bruxelles-cu-schimbarea-orei_6875621.html


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *