Reportaj. Poveste poleită cu Aur și Bronz. Medalii câștigate cu sufletul!

#Postat de on martie 29, 2021

”Săptămâna viitoare o să mergem la București, la Campionatul Național. V-ați pregătit pentru această competiție și ar fi păcat să nu arătați și pe ”tartan” că puteți ține la gât medalii, indiferent de culoare lor” – le-a spus antrenoarea Carmina Vorovenci.

Și a venit ziua în care Elena Moldoveanu și Tudor Margasoiu, alături de antrenoarea lor au plecat spre capitală, cu ajutorul unor colegi de la Iași, ospitalieri cu transportul. ”Trebuia să ne deplasăm cu tatăl lui Tudor, dar din cauză că parintii nu au voie în sală, am apelat la un coleg de la LPS Iași, care făcea si el deplasarea la București. L-am rugat să facă un ocol până în Bacău să mergem cu același microbuz. Ajutor între colegi. Le mulțumim pe această cale.”

Ca să participi la o competiție e nevoie de ”oameni” care să te sprijine.

După un drum lung, s-au cazat, au tras aer de București, după care s-au rugat să aibă putere la concurs.

Și a venit ziua cea mare

Elena Moldoveanu, de loc din satul Bălțata, comuna Sarata, e un copil mai retras, dar înzestrat cu talentul unui sportiv care are toate șansele să ajungă departe, s-a luptat mai mult cu emoțiile. A făcut o cursă bună, iar la final au curs lacrimi de bucurie. A câștigat medalia de bronz în proba de 1.500 de metri.

Elena Moldoveanu poate călca pe urmele unei mari campioane

Dubla campioană mondială la 1.500 m în sală (1987 și 1989), Doina Melinte a avut la rândul ei un început mai timid la primele concursuri de atletism, dar ulterior a urcat pe toate podiumurile europene, mondiale și olimpice.

”Această medalie mă ajută să mă dezvolt. Îmi dă încredere și vreau să merg mai departe chiar dacă știu că nu va fi ușor”- Elena Moldoveanu

Pentru Elena, Campionatul Național a fost prima competiție, deși se antrenează de mai mult timp, dar în perioada pandemiei s-au anulat concursurile. ”Era să o pierd și pe ea și pe fratele ei care nu au reușit să ajungă la antrenamente pentru că fac naveta, iar o perioadă de timp nu au circulat microbuzele” – Carmina Vorovenci – antrenoarea Elenei

Tudor Margasoiu se trage dintr-o familie în care sportul e la loc la cinste

La București, Tudor a reuşit performanţa de a deveni campion național, titlu pe care l-a câştigat detașat în fața unor sportivi ambițioși.

”Fără doamna Carmina, nu aș fi avut nicio șansă! E cea mai importantă! Sunt fericit că am reușit ”să-i răsplătesc” pe toți cei care au încredere în mine.” – ne-a spus Tudor

Și dacă nu ai un șlefuitor de diamante, degeaba. Antrenoarea Carmina Vorovenci se face vinovată pentru reușitele celor doi campioni, dar în același timp se obligă să-i ajute să strălucească și mai mult.

”Am fost înainte de concurs la biserciă și am pus lumânări, ne-am rugat pentru rezultate bune. Și apoi după, obligatoriu am fost să mulțumim pentru ce ne-a dat Dumnezeu. Campionatul Național de Copii 1 și 2 de la București a fost cea mai importantă competiție Indoor pe categoria lor de vârstă (Tudor -12 ani, Elena – 13 ani). Competiția s-a desfășurat conform restricțiilor in vigoare. S-au respectat toate măsurile pentru siguranța copiilor.” – Carmina Vorovenci

Cu toţii sunt campioni, iar acest fapt ne obligă să-i spirjinim, să le descoperim valoarea. Acești copii nu trebuie să rămână necunoscuţi, ci trebuie promovaţi pentru ca şi restul copiilor talentați, dar fără posibilități să aibă șansa de a deveni ”oameni”, la rândul lor.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist