Radu Scutelnicu a fost un valoros inginer constructor, iniţiator şi coautor al mai multor invenţii şi inovaţii în domeniul construcţiilor hidrotehnice
#Postat de Carmen Vintu on august 24, 2024
Pe 24 august 1938, în comuna Mihălășeni, județul Botoșani, s-a născut Radu Scutelnicu, o personalitate marcantă a hidroenergeticii românești. Radu Scutelnicu a fost un inginer constructor valoros, inițiator și coautor al mai multor invenții și inovații în domeniul construcțiilor hidrotehnice.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Izvorul_Muntelui#/media/Fi%C8%99ier:Santier_barajul_Bicaz.jpg
Provenind dintr-o familie respectată, tatăl său, Mihai, a fost profesor de matematică și a luptat în al Doilea Război Mondial, iar mama sa a fost învățătoare. Radu a urmat cursurile școlii primare în comuna natală, fiind cel mai bun elev din promoția sa. Ulterior, a studiat la Liceul „A.T. Laurian” din Botoșani și, ulterior, la Facultatea de Construcții din cadrul Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași, pe care a absolvit-o în 1960, cu cea mai mare medie din promoția sa.
La doar 22 de ani, și-a început cariera profesională ca inginer pe șantierul Hidrocentralei de la Bicaz, continuându-și activitatea în cadrul Grupului de Șantiere Bistrița-aval. Între 1963 și 1967, a participat ca inginer-șef la construirea Hidrocentralei Gârleni, unde una dintre străzi îi poartă numele în semn de respect.
Începând din 1967, a lucrat pe șantierul Poiana Uzului de pe Valea Trotușului, unde a contribuit la construcția celui de-al treilea baraj din țară ca importanță de tip „cu contraforți”. Aici s-a remarcat prin introducerea unor soluții tehnice inovative, care i-au adus avansarea în funcție. Între 1970 și 1974, a condus lucrările de construire a centralei electrice subterane Mărișelu din cadrul Grupului de Șantiere Someș, unde a implementat cu succes mecanizarea integrală a betonării în subteran.
Din 1974, a coordonat realizarea hidrocentralelor din cadrul Grupului de Șantiere Olt-Inferior, contribuind la dezvoltarea acestora prin utilizarea unor tehnologii noi. Între 1987 și 1993, a fost Director General al Trustului de Construcții Hidroenergetice București (THC), o întreprindere cu 80.000 de salariați. Deși această perioadă a fost marcată de recesiune, sub conducerea sa trustul a pus în funcțiune mai multe amenajări importante, precum Colibița, Drăgan-Iad și Râul Mare aval.
Radu Scutelnicu s-a stins din viață pe 14 octombrie 1998, la vârsta de 60 de ani. În 1995, sub conducerea sa, Trustul de Construcții Hidroenergetice a obținut „Premiul Internațional de Calitate” și „Steaua de aur” la Madrid, acordate de Trade Leaders’ Club.
Inginerul Maria Oancea îl descrie pe Radu Scutelnicu în Revista Construcțiilor ca fiind un om de inițiativă, cu o capacitate extraordinară de organizare, respectat și apreciat de colegi atât ca inginer, cât și ca om. A fost un profesionist dedicat, generos și exigent, lăsând în urma sa oameni deosebiți și colective bine închegate.