Radu G. Grigorovici, fizician și chimist român
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 20, 2024
Radu G. Grigorovici (n. 20 noiembrie 1911, Cernăuți – d. 1 august 2008, București) a fost un remarcabil fizician și chimist român, specialist în optică și semiconductori, și un membru marcant al Academiei Române, în cadrul căreia a fost ales membru titular în 1990 și vicepreședinte între 1990-1994. De asemenea, a fost vicepreședinte de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova (1992).
Grigorovici a absolvit Facultatea de Științe a Universității din Cernăuți, licențiindu-se în chimie și fizică (1931–1934), iar în 1938 a obținut doctoratul în științe fizice la Universitatea din București, cu teza Potențialul disruptiv în vapori de Hg. Între 1931 și 1942 a fost preparator, asistent și șef de lucrări la universitățile din Cernăuți și București.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_Grigorovici#/media/Fi%C8%99ier:Radu_Grigorovici_600x800.jpg
După revenirea din mobilizarea pe frontul din Crimeea (1942-1943), a predat cursuri de optică teoretică și aplicată, precum și de electronică a solidelor. În această perioadă, a modernizat laboratoarele universitare și a inițiat cercetări notabile, inclusiv în analiza spectrală cantitativă și forțele de înaltă frecvență. În 1958, a primit titlul de doctor docent în științe.
În 1960, Grigorovici a fost exclus din învățământul superior, dar și-a continuat activitatea științifică în cadrul Institutului de Fizică și al Institutului de Fizică și Tehnologia Materialelor din Măgurele. Cercetările sale în domeniul semiconductorilor amorfi și al solidelor necristaline au fost recunoscute pe plan internațional, contribuind semnificativ la dezvoltarea acestui domeniu.
După 1973, influențele politice l-au determinat să se pensioneze anticipat, dar și-a continuat activitatea ca cercetător onorific, fără remunerație, la Institutul de Fizică din Măgurele.
Din 1992, Grigorovici s-a dedicat cercetării istoriei Bucovinei, publicând traduceri, eseuri și studii demografice. A fost redactor pentru revista Analele Bucovinei, editată de Centrul de Studii Bucovina din Rădăuți. Activitatea sa în acest domeniu a fost recunoscută prin titlurile de doctor honoris causa al Universității București și cetățean de onoare al municipiului Rădăuți.
În 2000, i s-a conferit Ordinul „Steaua României” în grad de mare ofițer. De asemenea, a fost ales președinte de onoare al Societății pentru Cultura și Literatura Română a Bucovinei.
Radu G. Grigorovici rămâne o figură de referință în știință și cultură, fiind apreciat pentru contribuțiile sale în fizică și pentru dedicarea față de conservarea și promovarea patrimoniului cultural bucovinean. A decedat pe 1 august 2008, în București.
Sursa: https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Radu_Grigorovici