Current track

Title

Artist


Radu Boureanu, actor de scenă, dramaturg, eseist, scriitor și traducător român

#Postat de on septembrie 5, 2024

Radu Boureanu (n. 9 martie 1906, București – d. 5 septembrie 1997, București) a fost un actor de scenă, dramaturg, eseist, scriitor și traducător român, activ atât în România interbelică, cât și în România postbelică.

Este cunoscut pentru polivalența sa artistică. Poet, pictor, muzician și actor, a demonstrat un talent remarcabil în toate aceste domenii, încercând să reunească într-o sinteză armonioasă artele, devenind un adevărat artist total. Poezia lui Boureanu este caracterizată de un lirism meditativ și solemn, exprimat în ritmuri muzicale ce evocă imagini vizuale intense și vibrante, amintind de tablouri parnasiene. În creațiile sale, elementele de teatru, muzică și culoare se întrepătrund, conferindu-i o unicitate aparte.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_Boureanu#/media/Fi%C8%99ier:Radu_Boureanu_1926.jpg

Un exemplu elocvent este poezia „Cuvintele, culorile”, care întreabă retoric: „în care lume fi-vor: cuvinte, ritm, culori / Să nu fi prins rugină, scăzând sub timp lumina?”.

Radu Boureanu s-a născut în București, într-o familie cu rădăcini moldovenești. Bunicul său, Gheorghe Boureanul, a fost erou al Primului Război Mondial și poet amator, iar tatăl său, Eugen Boureanul, a fost avocat și scriitor. Mama sa, Jeanne Boureanul, de origine franceză, a fost profesoară.

A urmat studiile la colegiile Mihai Viteazul și Matei Basarab din București, completate cu pregătire privată la Bazargic. În 1931, a absolvit Academia de Muzică și Arte Dramatice din București, studiind sub îndrumarea celebrei Lucia Sturdza-Bulandra. Între 1929 și 1947, a fost actor la Teatrul Național din București, după care s-a dedicat în totalitate scrisului.

Primele sale poezii au fost publicate în 1927 în revista „Ritmul vremii”. De-a lungul carierei, Radu Boureanu a publicat în reviste literare de prestigiu precum „Gândirea”, „Vremea”, „Adevărul literar și artistic” și „Bilete de Papagal”. Prima sa carte de poezii, „Sbor alb” (1933), a fost apreciată de criticul literar Pompiliu Constantinescu.

Pe lângă activitatea sa literară, Boureanu a fost un artist plastic talentat, participând la Saloanele Oficiale de Artă și primind premii pentru creațiile sale.

Radu Boureanu a fost un poet prolific, cu lucrări care acoperă teme variate, de la lirismul personal la critica socială și politică. Printre volumele sale de poezie se numără „Zbor alb” (1932), „Golful sângelui” (1936) și „Umbra stelelor” (1957). De asemenea, a scris proză, piese de teatru și literatură memorialistică, fiind recunoscut pentru traducerile sale din literaturi universale.

Poezie:

  • „Zbor alb” (1932)
  • „Cai de Apocalips” (1939)
  • „Sângele popoarelor” (1948)
  • „Cântare cetății lui Bucur” (1959)
  • „Vioara cosmică” (1962)
  • „Cheile somnului” (1967)
  • „Ce oră e în lume?” (1973)

Teatru:

  • „Lupii” (1952)
  • „Cazul Bennet” (1954)
  • „Satul fără dragoste” (1955)

Proză și memorialistică:

  • „Nicolae Milescu Spătarul” (1936)
  • „Ceașca” (1956)
  • „Funia de nisip” (1972)

Traduceri:

  • Pablo Neruda – „Poeme” (1965)
  • Émile Verhaeren – „Poeme” (1960)

Radu Boureanu a lăsat o moștenire literară și artistică bogată, care reflectă căutarea sa neobosită a perfecțiunii și a unității dintre arte. El a reușit să îmbine poezia, muzica și artele vizuale într-un mod inedit, făcând din fiecare creație o expresie a unui univers complet și armonios.

Sursa: https://eduopinioncom.blog/2021/03/09/radu-boureanu/

și https://vatra-mcp.ro/artisti-si-patrimoniu/pictori-romani/bucuresti/radu-boureanu-pictor-actor-scriitor/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *