Universitatea Transilvania din Brașov a încheiat cu success un proiect European
#Postat de Carmen Vintu on ianuarie 23, 2025
Universitatea Transilvania din Brașov a finalizat cu succes proiectul european „INES: Modalități inovatoare de predare și învățare pentru prevenirea abuzului de noi droguri”. Proiectul, desfășurat în perioada 2021-2024 cu finanțare ERASMUS+, a avut ca obiectiv crearea unei platforme educaționale online, gratuit accesibilă profesorilor din România și din întreaga lume, pentru prevenirea consumului de noi substanțe psihoactive (NPS) în rândul tinerelor generații.

Ansamblul Colina universității (2019) Credit foto: UniTBv
Lucius 1978 – Own work
- CC BY-SA 4.0
- File:Complex colina.jpg
- Created: 26 May 2020
- Uploaded: 26 May 2020
Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Transilvania_University_of_Bra%C8%99ov#/media/File:Complex_colina.jpg
În colaborare cu alte cinci instituții europene și cu o companie IT din Bruxelles, Universitatea Transilvania din Brașov a dezvoltat platforma digitală INES, care oferă cadrelor didactice instrumente educaționale open-source. Aceste resurse sunt destinate să sprijine activitățile de prevenire a consumului de NPS în școli, prin lecții interactive și activități extracurriculare.
Printre partenerii internaționali ai UNITBV în acest proiect se numără Universitatea Alma Mater Studiorum din Bologna (Italia), care a fost coordonatorul proiectului, Universitatea din Porto (Portugalia), Liceul João Gonçalves Zarco din Matosinhos (Portugalia), Liceul Gaetano Salvemini din Bologna (Italia), Colegiul Tehnic Mircea Cristea din Brașov și compania Swingtree din Bruxelles (Belgia).
Platforma INES pune la dispoziție o varietate de resurse educaționale, inclusiv o programă școlară europeană ce abordează subiectul NPS, resurse educaționale deschise și cursuri pentru profesori, care îi ajută în proiectarea și implementarea activităților de predare/învățare. De asemenea, platforma include un manual colaborativ european, care conține conținuturi educaționale și strategii de predare, dezvoltate de către reprezentanții instituțiilor implicate.
Unul dintre cele mai inovative produse ale proiectului este jocul educațional interactiv, creat cu implicarea elevilor din cele trei licee partenere. Acest joc permite tinerilor să învețe într-un mod interactiv despre riscurile consumului de NPS.
În plus, cartea „INES: O experiență interdisciplinară și colaborativă de cercetare-acțiune pentru integrarea Noilor Substanțe Psihoactive în programele de învățământ preuniversitar” reprezintă un alt rezultat al proiectului. Cartea este în curs de publicare la Editura Universității Transilvania și prezintă rezultatele activităților didactice experimentale, precum și recomandări pentru integrarea acestor teme în educația locală. De asemenea, cartea va fi disponibilă în format ebook pe platforma Editurii Universității Transilvania și poate fi descărcată gratuit.
Pentru mai multe informații, accesați platforma web a proiectului: https://ines.unibo.it.