Povestea spectaculoasă a asteroidului care a lovit Pământul în 2018 în Botswana
#Postat de Antoniu Lovin on aprilie 29, 2021
Un mic asteroid a străpuns cerul și a ars peste deșertul Kalahari din Botswana în vara anului 2018 iar acum oamenii de știință suspectează că roca spațială provine de la Vesta, al doilea asteroid ca mărime din sistemul solar. Micul asteroid, denumit 2018 LA, a fost observat pentru prima dată printr-un telescop la sondajul Catalina Sky Survey de la Universitatea din Arizona și arăta ca ”un fir de lumină care vâjâie printre stele”, potrivit unui comunicat al Institutului SETI. Bucățile asteroidului care au aterizat în Botswana erau relativ mici. Asteroidul care le-a dat naștere a apărut ca o sclipire de lumină, conform opiniilor specialiștilor, exprimate într-un sondaj realizat de Universitatea din Arizona, iar când a ajuns pe Pământ s-a fragmentat și resturile au căzut în rezervația Kalahari. Cercetătorii au cercetat zona și au găsit un total de 23 de meteoriți.
Asteroidul ajuns pe Pământ ar proveni dintr-un asteroid uriaș (al doilea ca mărime din sistemul solar)
Potrivit oamenilor de știință, asteroidul ar fi provenit probabil dintr-un asteroid masiv pe care astronomii îl urmăreau de ceva vreme. Stânca spațială este cunoscută sub numele de Vesta și este al doilea cel mai mare asteroid cunoscut din sistemul nostru solar. „Cu miliarde de ani în urmă, două impacturi gigantice asupra Vesta au creat o familie de asteroizi mai mari și mai periculoși. Meteoriții proaspăt recuperați ne-au dat un indiciu despre momentul în care s-ar fi putut întâmpla aceste impacturi”, a spus coordonatorul studiului, Peter Jenniskens. Cercetarea resturilor a fost o provocare, deoarece observațiile au fost făcute doar cu puțin timp înainte ca piatra să ajungă pe Pământ. Odată ce a avut loc impactul, oamenii de știință au fost nevoiți să vâneze imagini video care le ofereau indicii cu privire la locul unde au aterizat resturile. Imediat ce au fost găsite probe, a început sarcina de a studia materialul stâncos. După o investigație îndelungată, cercetătorii au ajuns în cele din urmă la concluzia că asteroidul a venit dintr-un impact cu Vesta.Se crede că resturile au fost propulsate din Vesta în timpul unui impact cu un alt corp în urmă cu aproximativ 22 de milioane de ani.
VIDEO
„Este doar a doua oară când observăm un asteroid în spațiu înainte ca acesta să lovească Pământul peste pământ”, a declarat Peter Jenniskens, un astronom meteoric al Institutului SETI. „Primul a fost asteroidul 2008 TC3 din Sudan cu 10 ani mai devreme.” La doar câteva ore după ce a fost văzut, 2018 LA a ieșit din cer și a ars în atmosfera de peste Botswana, transformându-se într-o minge de foc strălucitoare. În mod remarcabil, telescopul SkyMapper de la Universitatea Națională Australiană (ANU) a surprins momentele chiar înainte ca stânca să străpungă atmosfera Pământului, iar filmările camerei CCTV au surprins ultimele momente ale coborârii explozive a meteorului în alb-negru. „Aceste ultime imagini înainte ca asteroidul să intre în atmosfera Pământului au fost cea mai mare contribuție a SkyMapper. Au ajutat la identificarea atât a zonei de căutare a fragmentelor de meteorit de pe Pământ, cât și a originii meteoritului în spațiu”, a declarat Christopher Onken, cercetătorul ANU SkyMapper Project, într-un comunicat de la ANU. Trăgând din observațiile astronomice disponibile, o echipă internațională de oameni de știință a identificat regiunea în care meteorul probabil s-a dezintegrat, împrăștiind fragmente de roci spațiale pe solul de dedesubt; această regiune s-a întâmplat să se încadreze în Rezervația Centrală de Vânătoare Kalahari, un parc național din deșertul Kalahar, precicează livesince.com.
„În general, am clasificat materialul pe care îl conținea asteroidul 2018 LA ca fiind howardit, dar unele fragmente individuale aveau o afinitate mai mare față de diogenite și eocrite”, a spus Jenniskens. Asteroidul s-a format ca o brecie sau un amestec cimentat de piese de rocă distincte care provin din diferite părți ale Vesta. „Cele mai vechi materiale cunoscute găsite atât în Vesta, cât și în meteorit sunt boabe de zircon care datează de acum mai bine de 4,5 miliarde de ani, în faza timpurie a sistemului solar”, a remarcat Onken. Calea orbitală pe care a luat-o LA 2018 în jurul Pământului indică, de asemenea, Vesta ca punctul de origine al asteroidului, au descoperit autorii. Acest lucru a sugerat că Motopi Pan s-a format aproape de centrul unui mare eveniment de impact care a avut loc cu aproximativ 4.324 miliarde de ani în urmă, a concluzionat echipa. Bănuiesc că același eveniment a format o zonă uriașă, cunoscută sub numele de bazinul de impact Veneneia, pe suprafața lui Vesta.
„Deoarece echipa a urmărit roca din spațiu până la locul impactului, au reușit să calculeze o orbită foarte precisă, care este în concordanță cu originea din apropierea Vesta, oferind una dintre cele mai bune legături pe care le avem între un asteroid și meteoriți, „Ashley King, un om de știință la Muzeul de Istorie Naturală care nu a fost implicat în lucrare, a declarat pentru The Guardian. Echipa și-a descris concluziile într-un nou studiu publicat în revista Meteoritics and Planetary Scie.
Tehnologia studierii spațiului cosmic a evoluat extrem de mult în ultimii ani. Este incredibil să ne gândim că cercetătorii pot urmări de fapt de unde a venit o rocă spațială după ce a lovit deja Pământul. Aceste tipuri de proiecte de cercetare ne ajută să aflăm mai multe despre sistemul nostru solar și despre tot materialul din acesta și ar putea deschide noi căi de cercetare în studierea asteroizilor.