Current track

Title

Artist


Podul de Flori de peste Prut (6 mai 1990)

#Postat de on mai 6, 2021

Podul de Flori este denumirea acțiunilor ce s-au derulat pe malurile râului Prut la începutul anilor 1990 respectiv 1991, și mai apoi în 2015. Cu această ocazie, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte.
În mod simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. Acest detaliu a dat numele manifestărilor respective.
Podul de Flori

Podul de Flori

Description
English: Prut River. The photography was taken on the right (Romanian) bank of the river, near Drânceni, Vaslui county.
Date
Source Own work
Author Cezar Suceveanu

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:

This file is licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
Acum 31 de ani, frații români și moldoveni s-au întâlnit la mijlocul podului de peste Prut care avea să fie numit ulterior “podul de flori”.
Peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului veniți să-și vadă rudele au trecut pentru prima dată după mult timp fără viză pe celălalt mal.

Podul de flori a avut loc la 6 mai 1990. Dimineața devreme, din diferite colțuri ale Moldovei au pornit spre Prut mii de autocare și mașini particulare. Trenul Chișinău-Ungheni era plin până la refuz. Locuitorii din localitățile de pe malul Prutului, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu o mulțime de steaguri tricolore, soseau în coloane spre punctele de destinație.

Cu acel prilej, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13.00 şi 19.00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără pașaport şi viză.

La ora 12.00, ora oficială a Bucureștiului, devenită şi ora oficială a Chișinăului, un sobor de preoți a oficiat un Te Deum, după care clopotele tuturor bisericilor din stânga şi din dreapta Prutului au răsunat, pentru prima dată, după decenii, împreună. Apoi, apele Prutului au primit din cea mai nordică așezare de pe harta României, de la Miorcani, şi de-a lungul întregului curs, ofranda de flori, dăruită de cei prezenți într-un gest simbolic.
 Poetul Grigore Vieru a participat la acțiune chiar în satul său situat pe malul Prutului. El a fost primul care a traversat atunci Prutul, pe o barcă de cauciuc. Iată cum descrie poetul cele ce au urmat: „Era o tensiune emoțională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alții şi se regăseau după ani şi ani „.
Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *