Current track

Title

Artist


Petrus Sigerus, farmacist și botanist sas din Transilvania

#Postat de on septembrie 7, 2024

Petrus Sigerus (sau Peter Sigerus) (n. 3 iulie 1759, Brașov – d. 7 septembrie 1831, Sibiu) a fost un farmacist și botanist sas din Transilvania, considerat fondatorul botanicii farmaceutice în această regiune.

După pierderea ambilor părinți în anul 1773, Sigerus, încă tânăr, a ales să-și continue studiile și s-a mutat la Sibiu, unde a încercat să-și asigure singur existența. Acolo, s-a angajat ca servitor la consilierul guvernatorului von Huttern, care i-a promis că îi va finanța educația în schimbul a doi ani de muncă. După ce și-a onorat promisiunea, von Huttern l-a trimis să studieze timp de cinci ani la farmacia doamnei Katharina Theiss.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Petrus_Sigerus#/media/Fi%C8%99ier:Sigerus_P%C3%A9ter.jpg

În 1783, Sigerus a început studiile de farmacologie la Universitatea din Viena. După cinci ani de pregătire, și-a obținut titlul de magistru în farmacologie la Pesta. Întors la Sibiu, a preluat funcția de farmacist-șef la farmacia doamnei Theiss.

Fiind pasionat de plantele medicinale, în 1791 a publicat „Lista plantelor oficiale care cresc sălbatic în Transilvania” în prima revistă științifică din regiune, Siebenbürgische Quartalschrift. În această lucrare, plantele erau clasificate conform sistemului lui Carl von Linné, iar pe lângă denumirile latine, includea și denumirile populare în germană, maghiară, română și dialectul săsesc.

În 1808, la solicitarea medicului Franz Nyulás, Sigerus a început să lucreze la un Herbarium vivum destinat farmaciștilor, iar în 1810 a publicat un exemplar cu 100 de reproduceri. Cu toate că proiectul a primit sprijin și din partea inspectorului școlar Joseph von Lerchfeld, acesta a fost sistat în 1811 din lipsă de fonduri. Cele cinci exemplare mostre s-au păstrat, iar colecția completă a florei transilvănene cuprinde 1.600 de genuri din 451 de specii, distribuite în 26 de volume. După moartea lui Sigerus, lucrarea a fost donată de fiul său, Karl Andreas, Liceului Evanghelic din Sibiu, iar în 1925 a ajuns la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.

Petrus Sigerus s-a remarcat și în domeniul meteorologiei, fiind responsabil pentru primele măsurători meteorologice realizate la Sibiu. De asemenea, a creat o colecție mineralogică, care a intrat ulterior în posesia Asociației Transilvănene de Științe Naturale.

Sigerus a murit pe 7 septembrie 1831, la Sibiu, lăsând în urmă o moștenire științifică valoroasă.

Lucrări importante:

  • Verzeichnis der in Siebenbürgen wildwachsenden offizinellen Pflanzen (1791)
  • Höchster Barometerstand in den Jahren 1797 bis 1805 (1807)

Herbariul său și alte lucrări nepublicate rămân printre moștenirile sale științifice semnificative.

Sursa: https://www.viata-libera.ro/magazin/227234-oameni-de-seama-petrus-sigerus-intemeietorul-botanicii-farmaceutice-din-transilvania

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Petrus_Sigerus

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *