Petru Grădișteanu, publicist, autor dramatic și om politic român
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 28, 2024
Petru Grădișteanu (n. 24 februarie 1839 – d. 28 septembrie 1921, București) a fost un publicist, autor dramatic și om politic român, membru de onoare al Academiei Române (1883).
A fost fiul lui Ion Grădișteanu, descendent al unei vechi familii boierești. Beneficiind de o educație aleasă, și-a finalizat studiile de drept la Paris. La întoarcerea în țară, a ocupat funcția de procuror la Tribunalul Ilfov și ulterior a devenit avocat, fiind ales decan al Baroului în 1889.
În politică, a început prin a susține Partidul Conservator, dar ulterior s-a alăturat liberalilor. A fost implicat în Coaliția de la Mazar Pașa, care a pus bazele Partidului Național Liberal în 1875. În 1885, l-a urmat pe Dumitru Brătianu și s-a alăturat Partidului Liberal Democrat, care a devenit principalul opozant al guvernului condus de I.C. Brătianu.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Petru_Gr%C4%83di%C8%99teanu#/media/Fi%C8%99ier:Petru_Gr%C4%83di%C8%99teanu.jpg
A fost ales de mai multe ori senator și deputat, inițiind legi importante, printre care și cea privind „organizarea și administrarea teatrelor” din 1877. Pentru meritele sale culturale și politice, a fost numit membru onorific al Academiei Române în 1883 și a devenit președintele „Ligii pentru unitatea culturală a tuturor românilor”.
Ca director al Teatrului Național din București în 1898, a avut meritul de a o descoperi și angaja pe celebra actriță Lucia Sturdza Bulandra.
În calitate de publicist, Grădișteanu a devenit cunoscut odată cu fondarea Revistei Contimporane în 1873, dar a colaborat anterior cu diverse publicații. De-a lungul vieții, a susținut activ idealul unirii tuturor românilor, exprimându-și clar poziția în discursuri publice, precum cel de la dezvelirea statuii lui Ștefan cel Mare din Iași, în 1883, unde a făcut aluzie la teritoriile românești neîntregite, și la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu la Dumbrăveni.
Bibliografie
- Stoica, Stan (coord.) – Dicționar biografic de istorie a României, Editura Meronia, București, 2008.
Sursa: https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Petru_Gr%C4%83di%C5%9Fteanu