Peste 3.000 de substanțe chimice potențial dăunătoare găsite în ambalajele alimentare
#Postat de Antoniu Lovin on mai 20, 2022
Experții internaționali care au analizat peste 1.200 de studii științifice avertizează că substanțele chimice sunt consumate cu efecte necunoscute pe termen lung. Oamenii de știință au identificat peste 3.000 de substanțe chimice potențial dăunătoare care pot fi găsite în ambalajele alimentelor și în alte materiale legate de alimente, dintre care două treimi nu erau cunoscute anterior ca fiind în contact cu alimentele. Un grup internațional de oameni de știință a analizat peste 1.200 de studii științifice în care substanțele chimice au fost măsurate în ambalajele alimentare, echipamentele de procesare, vesela și recipientele alimentare reutilizabile. Un raport publicat joi de Food Packaging Forum, o organizație non-profit din Elveția, a remarcat că se cunosc puține lucruri despre multe dintre cele 3.240 de substanțe chimice examinate în aceste studii sau despre efectele lor asupra oamenilor.
Producătorii adaugă fie intenționat, fie neintenționat aceste substanțe chimice la ambalaje și alte echipamente, a spus Pete Myers, coautor al raportului și fondator și om de știință șef al Environmental Health Sciences, un grup non-profit de advocacy. Oricum, multe dintre aceste substanțe chimice ajung în corpul uman, a spus el. „Dacă nu știm ce este, nu știm toxicitatea sa”, a spus Myers. „Amestecul de substanțe chimice este prea complicat pentru a ne permite să le reglementăm în siguranță.” Noua analiză, publicată în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition, vine pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la expunerea la substanțe chimice potențial toxice din alimente și apă. Forumul de ambalare a produselor alimentare a creat o bază de date care poate fi căutată cu substanțele chimice găsite în ambalaje și echipamente, cunoscute sub numele de materiale pentru contactul cu alimentele. În timp ce multe dintre substanțele chimice de pe listă sunt pericole cunoscute, cum ar fi ftalați și PFAS, altele nu au fost studiate în mod adecvat, a spus grupul, iar efectele lor asupra sănătății sunt neclare.
Cercetătorii au fost șocați să găsească substanțe chimice în materialele care vin în contact cu alimentele despre care consumatorii nu ar putea avea cunoștințe. Doar o treime din substanțele chimice studiate au apărut într-o bază de date compilată anterior cu peste 12.000 de substanțe chimice asociate cu fabricarea materialelor care vin în contact cu alimentele. Studiile anterioare au descoperit PFAS „substanțe chimice pentru totdeauna” potențial periculoase în ambalajele alimentare. Aceste substanțe chimice au fost legate de o listă de probleme de sănătate. Aproape două treimi din studiile analizate în noul raport au analizat substanțele chimice din plastic. Producătorii de ambalaje adaugă adesea substanțe chimice fără să cunoască ramificațiile pe termen lung, a spus Jessica Heiges, doctorand la UC Berkeley, care studiază alimente de unică folosință, cum ar fi articolele din plastic și ambalajele și nu a fost implicată în raport.
Sursa: theguardian.com