Current track

Title

Artist


Pe 9 iulie 1493 a început zidirea bisericii din Borzești

#Postat de on iulie 9, 2023

Pe 9 iulie 1493 a început zidirea bisericii din Borzești.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești este o biserică ortodoxă ctitorită de Ștefan cel Mare împreună cu fiul său cel mare Alexandru (1464 – 1496) între 9 iulie 1493 și 12 octombrie 1494. Figurează pe Lista monumentelor istorice din județul Bacău sub codul BC-II-m-A-00797.

Borzești este un cartier al municipiului Onești din județul Bacău și locul unde s-a născut și a copilărit Ștefan cel Mare, domnitorul Principatului Moldovei.

Pe 9 iulie 1493 a început zidirea bisericii din Borzești

Pe 9 iulie 1493 a început zidirea bisericii din Borzești

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Adormirea_Maicii_Domnului_din_Borze%C8%99ti#/media/Fi%C8%99ier:Sat_Borzesti,_Bacau,_1904.jpg

Biserica

Scopul bisericii, în afară de cel de respect față de strămoșii domnitorului, după două legende locale este de a comemora moartea prietenului său Gheorghe, străpuns de săgețile năvălitorilor tătari în timp ce acesta era legat de un stejar în timpul unui joc simulând lupta între tătari și moldoveni, reprodusă de Nicolae Gane în povestirea „Stejarul din Borzești”; după prima bătălie câștigată de Ștefan în fața tătarilor, se spune că fiul hanului ar fi fost dus la Borzești și spânzurat de același stejar. În locul stejarului a fost zidită biserica.

Biserica se remarcă a fi singura construită de domnitor fără a comemora o luptă sau de a servi unui oraș. Este zidită grosier din piatră de calitate slabă ce se macină și puțină cărămidă. Nu prezintă soliditate. Se presupune că ar fost construită în mai puțin de 3 luni, având în vedere calitatea lucrării.

Edificiul este de plan dreptunghiular fără turlă, precum cea de la Piatra Neamț, cu lungimea de 26,20 m și lățimea de 10,30 m. Arhitectura bisericii este întâlnită la mai multe ctitorii (DobrovățReuseni), boltită cu calote sferice. La intrare a avut un turn-clopotniță, care astăzi nu mai există. De asemenea, a existat și un zid împrejmuitor.

Fațadele prezintă numeroase ocnițe (gherle, firide, nișe), diferite ca mărimi, care cel mai probabil fuseseră pictate cu icoane. Cu trecerea timpului, acestea au fost tencuite și astupate. Se remarcă faptul că ocnițele mici se opresc la partea anterioară și nu formează un chenar, ca la celelalte biserici din epocă.

„Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei și cu prea iubitul său fiu Alexandru am zidit acest hram care este la Borzești pe Trotuș, Adormirea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, întru rugă sieși și întru pomenirea sfânt răposaților moși și părinți ai lor, și care a început a se zidi în anul 1493 (7001) luna iulie și s-a săvârșit în anul 1494 (7002), anul curgător al 38-lea, luna octombrie 12.”

Din conținutul inscripției se confirmă faptul că:

  • Ștefan, conform tradiției, este născut la Borzești;
  • anul se începea cu 1 ianuarie și nu de la 1 septembrie;
  • construcția a durat 15 luni.

Mai multe aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Adormirea_Maicii_Domnului_din_Borze%C8%99ti


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *