Pe 4 noiembrie 1946, UNESCO – Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – începe să funcționeze oficial
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 4, 2024
Pe 4 noiembrie 1946, UNESCO – Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – începe să funcționeze oficial. UNESCO este o agenție specializată a ONU, cu sediul la Paris. La această dată a intrat în vigoare actul constitutiv al organizației, semnat la Londra pe 16 noiembrie 1945. România a devenit membră UNESCO pe 27 iulie 1956.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/vectors/unesco-simboluri-organizare-26856/
Ideea fondării UNESCO s-a conturat din dorința unor state de a-și reconstrui sistemele de educație încă din perioada primului război mondial. În 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernele mai multor țări europene afectate de conflictele cu Germania nazistă și aliații săi s-au reunit în Marea Britanie la Conferința Miniștrilor Educației. Aceste state căutau soluții pentru refacerea sistemelor educaționale grav afectate de război, imediat ce pacea urma să fie instaurată.
În urma conferinței, proiectul a câștigat rapid susținere internațională, inclusiv prin implicarea Statelor Unite. Astfel, după război, în perioada 1-16 noiembrie 1945, la Londra, Conferința Miniștrilor Educației a organizat o reuniune la care au participat reprezentanți din 44 de țări. Scopul era de a crea o organizație care să promoveze educația și cultura, dar mai ales să sprijine o cultură comună a păcii, unindu-le interesele. Franța și Regatul Unit, profund afectate de război, au fost printre principalii susținători ai acestui demers. Delegațiile participante au decis înființarea unei organizații internaționale capabile să consolideze „solidaritatea intelectuală și morală a umanității” și, în acest fel, să prevină un nou război mondial în viitor.