Current track

Title

Artist


30 noiembrie 1224: Prima atestare documentară a Orăștiei

#Postat de on noiembrie 30, 2024

Pe 30 noiembrie 1224, Orăștia a fost menționată pentru prima dată într-un document emis de regele Andrei al II-lea al Ungariei (1205-1235). Actul, cunoscut sub denumirea de Andreanum, reconfirma privilegiile acordate sașilor colonizați în regiune, privilegii inițial oferite de predecesorul său, Geza al II-lea (1141-1162). Documentul sublinia și prezența unei populații autohtone românești (blachi) și pecenege (bisseni).

Prima menţiune documentară a Orăştiei

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Or%C4%83%C8%99tie#/media/Fi%C8%99ier:Orastie,_case_%C3%AEn_Piata_catedralei,_2007.png

Diploma Andreanum este considerată primul act juridic european care recunoștea drepturile unei comunități de coloniști, instituind autonomia sașilor dintr-un teritoriu cuprins între Orăștie și Baraolt. Aceștia beneficiau de o serie de privilegii economice, administrative și juridice în schimbul unor obligații financiare și militare față de Coroana maghiară. Documentul menționa că sașii puteau folosi „pădurea românilor și a pecenegilor” fără restricții, iar localitatea Orăștie era indicată drept cel mai vestic punct al „Pământului Crăiesc”, zona de colonizare a sașilor în Transilvania.

De asemenea, Diploma reglementa organizarea administrativă, stabilind Orăștia ca reședință a Scaunului Orăștiei, format din localitățile învecinate. Conducerea era asigurată de un jude regal (iudex regium), sprijinit de 12 jurați aleși dintre meșteșugarii și comercianții locali.

Așezarea, cunoscută în germană drept Broos și în maghiară Szászváros („Orașul sașilor”), este una dintre cele mai vechi localități din România. Amplasată pe o vatră dacică străveche, Orăștia devine un punct de referință în istoria medievală. Documentele vremii atestă existența sa anterioară emiterii Diplomei Andreane, iar tradițiile istorice sugerează că primii coloniști sași au sosit în Transilvania încă din vremea regelui Ștefan I al Ungariei, completându-se ulterior cu noi valuri migratoare până în timpul domniei lui Geza al II-lea.

Regiunea a devenit un model de conviețuire între coloniști, români și pecenegi, partajând resursele naturale precum pădurile și apele. Totodată, Orăștia era un centru administrativ și economic important, în jurul căruia s-au format așezări prospere.

Astăzi, municipiul Orăștie, parte a județului Hunedoara, continuă să păstreze moștenirea sa istorică, fiind un simbol al diversității culturale și al colaborării între comunități.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *