Current track

Title

Artist


Pe 2 octombrie 1408 este atestată cea mai veche pisanie românească

#Postat de on octombrie 2, 2024

Pe 2 octombrie 1408 este atestată cea mai veche pisanie românească, inscripția care însoțește tabloul votiv din biserica ortodoxă cu hramul „Sf. Gheorghe” din Streisângiorgiu, județul Hunedoara. În această pisanie sunt menționați ctitorul bisericii, „jupan” Chendreșu, soția sa „jupânița” Nistora și fiii lor. Biserica „Sf. Gheorghe” din Streisângeorgiu, situată în apropierea orașului Călan, este una dintre cele mai vechi construcții medievale din Transilvania și România care a supraviețuit până în prezent și este încă funcțională.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Streisangeorgiu_HD.SE.jpg

Construită în stil romanic între anii 1313-1314, pe locul unei biserici de lemn datând din perioada 1130-1140, această biserică se remarcă nu doar prin vechimea sa, ci și prin arhitectura bine conservată și picturile valoroase realizate în trei perioade distincte: 1313-1314, 1409 și 1743. De asemenea, situl arheologic din zonă contribuie la importanța acestui monument, care este inclus pe Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI HD-II-m-A-03454.

Biserica „Sf. Gheorghe” este o construcție cu o singură navă, formată din tindă, navă, cor și altar, fiecare având o înălțime diferită și fiind acoperită în mod distinct. Nava are o boltă în leagăn, iar corul, de dimensiuni mai mici, este acoperit cu o boltă cilindrică. Altarul este separat de cor printr-un perete de piatră gros de 0,50 m, iar accesul în biserică se face prin tindă. Dimensiunile navei sunt de 4,60 x 4,20 metri, iar altarul este considerat disproporționat de mare în raport cu restul bisericii, având dimensiunile de 3,20 x 2,80 metri. Zidurile sunt groase de 0,80 – 0,90 metri, cu o fundație din bolovani de râu amestecați cu mortar.

În partea de vest a navei se află un turn-clopotniță de mici dimensiuni, iar ferestrele mici cu arcuri semicirculare contribuie la identificarea bisericii ca o construcție de tradiție romanică. În altar sunt două ferestre, în navă trei, iar în tindă două ferestre mari. Biserica nu prezintă decor plastic, dar în navă și altar se mai păstrează fragmente din picturile vechi.

Foto sursă: Wikipedia – Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *