Current track

Title

Artist


Patru orașe din județul Bacău participă la Săptămâna Europeană a Mobilității

#Postat de on septembrie 17, 2024

În perioada 16 – 22 septembrie 2024 se va desfășura a douăzeci și treia ediție a Săptămânii Europene a Mobilității (European Mobility Week) sub deviza “Combină și deplasează-te!”. Tema anului 2024 „Să folosim spațiul public împreună” a fost aleasă ca o invitație la colaborare pentru îmbunătățirea spațiului public pe care-l folosim împreună.  

Pentru a sărbatori acest eveniment, APM Bacău a solicitat celor 8 primării urbane din județul Bacău înscrierea pe site-ul oficial al manifestării la adresa: https://mobilityweek.eu/register-for-mobilityweek/, precum și organizarea de activități pe tema mobilității. Din județul Bacău, primăriile a 4 localități urbane (Moinești, Buhuși, Dărmănești și Târgu Ocna) s-au înscris ca participante în această campanie și au demarat acțiunile propuse în planurile de activități.

În anul 2022 s-a pus un accent puternic pe aspectele legate de dorința persoanelor din întreaga Europă de a se reconecta unele cu altele, după mai multe luni de izolare, restricții și limitări, prin intermediul transportului public, iar in anul 2023 s-a dorit scoaterea în evidență cât de important este faptul de-a economisi energia prin intermediul mobilității urbane durabile.

Obiectivele specifice ale campaniei în anul 2024:

Experimentarea spațiului public într-un alt mod – Spațiul public este pentru toți! Toată lumea ar trebui să îl poată folosi în siguranță și să se bucure de el, încurajând mobilitatea personală și interacțiunea socială.

Redezvoltarea spațiului urban împreună – Pentru redezvoltarea spațiului urban, este nevoie de implicarea comunității locale și să se țină seama de diferiții utilizatori și de diversele moduri de transport. Astfel, alocarea spațiului în rețelele de transport va fi adaptată contextului local, încât să coexiste toate modurile de transport.

Străzi școlare: crearea unui spațiu sigur pentru deplasarea activă – Crearea acestor străzi școlare sigure este importantă nu doar pentru siguranța copiilor noștri, întrucât aceste inițiative sprijină și o tranziție generațională către o mobilitate activă mai sigură.

Planificarea și proiectarea unor străzi mai sigure – Să se țină seama de toți locuitorii și de toate modurile de transport. Urbaniștii ar trebui să fie re(educați), pentru a echilibra alocarea spațiului rutier și a proteja utilizatorii vulnerabili ai drumurilor. Organizațiile ar trebui să țină seama și de acest lucru atunci când pregătesc planuri de gestionare a mobilității.

Peste 70% dintre europeni trăiesc în zone urbane, astfel că spațiul public a ajuns să fie limitat în multe orașe. Un loc în care să existe suficient spațiu pentru toți oamenii, pentru toate modurile de transport și pentru toate activitățile oferă o mai mare echitate socială, o mai mare siguranță rutieră, mai puțin zgomot, mai puțină poluare atmosferică și o mai bună calitate a vieții. Prin urmare, folosirea spațiului public împreună aduce multe beneficii societății.

Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor sunt implicați în 70% din accidentele rutiere urbane soldate cu decese, astfel că este esențială prioritizarea acestui grup în alocarea spațiului public. Pentru a încuraja oamenii să meargă mai mult pe jos și cu bicicleta, ar trebui să existe o infrastructură dedicată de o mai înaltă calitate și reguli rutiere care să prioritizeze pietonii și bicicliștii.

“Autoritățile publice au instrumentele necesare pentru a implementa schimbări de politici și infrastructură care să sprijine o trecere permanentă la mobilitatea durabilă. La urma urmelor, orașele în care trăim sunt modelate de alegerile individuale pe care le facem.

Haideți să colaborăm pentru a îmbunătăți spațiul public pe care îl folosim împreună!”, precizează Petrică Ilieș, director executiv APM Bacău.     


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *