Păsările ne pot avertiza înaintea unor dezastre naturale?
#Postat de Antoniu Lovin on septembrie 13, 2021
Cercetătorii cred că păsările pot simți uragane și tsunami – un sentiment pe care speră să-l folosească pentru a dezvolta un sistem de avertizare timpurie bazat pe păsări. În urmă cu cinci ani, ofițerul marinei franceze Jérôme Chardon asculta un program radio despre călătoria extraordinară a naibii cu coadă, o pasăre care migrează 14.000 de kilometri între Noua Zeelandă și Alaska. În munca sa de coordonator al operațiunilor de salvare din Asia de Sud-Est și Polinezia Franceză, Chardon a înțeles mai bine decât majoritatea cât de perfidă ar fi călătoria, deoarece furtunile feroce perturbă frecvent comunitățile insulare din Pacific. Cu toate acestea, cumva, zeii cu coadă de bară trec în mod obișnuit prin zonă nevătămați.
Chardon s-a întrebat dacă învățarea modului în care navighează aceste păsări ar putea ajuta comunitățile de coastă să evite dezastrele. Ar putea urmărirea păsărilor să salveze vieți? În ianuarie trecut, o echipă de la Muzeul Național de Istorie Naturală (NMNH) din Franța, finanțată în principal de Ministerul Forțelor Armate din Franța, a început experimentele menite să testeze ideea lui Chardon. Cercetătorii cu noul proiect Kivi Kuaka, condus de Frédéric Jiguet, ornitolog la NMNH, au echipat 56 de păsări cu cinci feluri cu tehnologie de urmărire a animalelor. Marina franceză a transportat echipa către atoluri și insule îndepărtate din Polinezia Franceză, unde oamenii de știință au atașat etichete folosind tehnologia de urmărire ICARUS. Aceste etichete transmit locațiile păsărilor către Stația Spațială Internațională, care returnează datele oamenilor de știință de pe Pământ, care pot urmări păsările în timp ce hrănesc, migrează și se odihnesc – tot așteptând să vadă cum reacționează păsările la dezastrele naturale Proiectul Kivi Kuaka se concentrează pe capacitatea păsărilor de a auzi infrasunetele, sunetul de joasă frecvență inaudibil pentru oameni, despre care cercetătorii cred că este cel mai probabil semnal pe care îl vor folosi păsările pentru a simți furtunile și tsunami-urile. Infrasunetele au nenumărate surse, de la fulgere și motoare cu reacție la vocalizările melodice ale rinocerilor.
Chiar și Pământul însuși generează un zumzet infrasonic continuu. Deși rareori măsurate, se știe că tsunami-urile generează și infrasunete și că aceste unde sonore călătoresc mai repede decât valul tsunami, oferind o fereastră potențială pentru a detecta un tsunami înainte ca acesta să lovească. Există unele dovezi că păsările evită furtunile ascultând infrasunetele. Într-un studiu din 2014, oamenii de știință care urmăreau vâlcele cu aripi aurii din centrul și sud-estul Statelor Unite au înregistrat ceea ce este cunoscut sub numele de migrație de evacuare atunci când păsările au zburat până la 1.500 de kilometri pentru a se sustrage unui focar de tornade care a ucis 35 de oameni și a cauzat mai mult de un miliard de dolari daune. Păsările au fugit cu cel puțin 24 de ore înainte de orice vreme urâtă, lăsând oamenii de știință să deducă că au auzit sistemul de furtuni de la mai mult de 400 de kilometri distanță. Ideea conform căreia păsările evită tsunami-urile, pe de altă parte, se bazează în principal pe dovezi anecdotice din tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004, când supraviețuitorii au raportat păsări care călătoreau spre interior înainte de valul mortal. Jiguet spune că ideea are sens dintr-o perspectivă evolutivă, deoarece păsările care supraviețuiesc tsunami ar avea mai mult succes în reproducere.
Dacă păsările Kivi Kuaka sunt capabile să perceapă infrasunetele generate de furtuni sau tsunami din Pacific, oamenii de știință suspectează că păsările se vor mișca pentru a le evita. Urmărirea acestui comportament și învățarea identificării mișcărilor specifice păsărilor, dacă există, pot ajuta echipa să dezvolte un sistem de avertizare timpurie, spune Jiguet. și Pacific Marine Environmental Laboratory, și-a văzut o parte echitabilă de idei pentru prognozarea tsunami-urilor. El crede că adevărata speranță pentru tehnologia de avertizare a tsunami-ului este cea pe care a ajutat-o să se dezvolte și care prezintă deja coastele astăzi. Cunoscut sub numele de evaluare și raportare a tsunami-urilor (DART), sistemul se bazează pe un senzor de presiune extrem de sensibil ancorat pe fundul mării, care comunică cu o geamandură de suprafață și satelit. DART detectează diferențele în valurile tsunami de până la un centimetru, un nivel de sensibilitate despre care Bernard spune că rezolvă problema alarmelor false care au afectat tehnologia de prognozare a tsunami-urilor din trecut.
Bernard felicită cercetările echipei Kivi Kuaka. „Singurul lucru pe care l-aș spune este că nu suprasolicitați aspectul de avertizare asupra tsunami-ului acestui proiect”, spune el, menționând că, pe lângă importanța detectării, măsurarea dimensiunii valului este esențială, deoarece majoritatea tsunami-urilor sunt inofensiv de mici, iar alarmele false provoacă deteriorează și erodează încrederea publicului. Jiguet este clar că ideea este neexplorată. „Sunt într-un moment al carierei mele când îmi pot asuma astfel de riscuri”, spune el. Chiar dacă încercarea de a dezvolta un sistem de avertizare timpurie bazată pe păsări nu reușește, proiectul va ajuta în continuare oamenii de știință să protejeze păsările și să beneficieze misiunea ministerului francez de a ajuta inițiativele schimbărilor climatice și a biodiversității din Pacific. În acest sens, cercetarea a dat deja rezultate. Sursa: smithsonianmag.com