Părintele Cleopa Ilie, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Moldovei
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 2, 2024
Părintele Cleopa Ilie, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Moldovei, a fost un exemplu de credință și smerenie, dedicându-și întreaga viață rugăciunii, pocăinței și ajutorării celor care căutau harul divin. Patriarhul Daniel l-a numit „dar al lui Dumnezeu pentru poporul român”.
Născut la 10 aprilie 1912, în Sulița, județul Botoșani, Constantin Ilie a fost al cincilea din cei zece copii ai unei familii de țărani credincioși. După școala primară, a intrat în obștea Schitului Sihăstria în 1929, iar în 1937 a fost tuns în monahism sub numele de Cleopa. Timp de 12 ani, a îngrijit turmele mănăstirii, ceea ce el numea „școala de călugărie și teologie”.

Padre Cleopa Ilie, Rumania
R.S. – Wikicommons en rumano
Detalii despre permisiuni
Creative Commons Attribution License v. 2.5.
- CC BY-SA 2.5vezi condițiile
- Fișier:Padre Cleopa Ilie1.jpg
- Creată: 2006
- Încărcată: 10 iulie 2010
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cleopa_Ilie#/media/Fi%C8%99ier:Padre_Cleopa_Ilie1.jpg
În 1942, a devenit egumen interimar al Schitului Sihăstria, fiind hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, iar în 1947, mănăstirea a fost ridicată la rang de mănăstire, sub conducerea sa ca arhimandrit.
Din cauza prigoanei regimului comunist, Părintele Cleopa a fost nevoit să se retragă de mai multe ori în munți. A revenit la Mănăstirea Sihăstria în 1964, unde timp de 34 de ani a slujit ca duhovnic, povățuind cu dragoste atât monahii, cât și mirenii.
Părintele Cleopa a lăsat în urmă un bogat tezaur de scrieri duhovnicești, învățături traduse în peste zece limbi și o viață exemplară pentru ucenicii săi. Printre celebrele sale expresii se numără „Mânca-v-ar Raiul” și „Răb-dare, răb-dare, răb-dare”, subliniind importanța răbdării, rugăciunii și milosteniei.
Trecut la cele veșnice pe 2 decembrie 1998, Părintele Cleopa este unul dintre marii duhovnici propuși pentru canonizare de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2025, cu ocazia celebrării a 100 de ani de Patriarhie și 140 de ani de autocefalie.
Astfel, Părintele Cleopa Ilie rămâne o figură emblematică a Ortodoxiei, iubită și venerată, a cărei viață și învățături continuă să inspire generații întregi de credincioși.
Sursa: https://doxologia.ro/viata-arhimandritului-cleopa-ilie