Current track

Title

Artist


Orașul vânătorilor de balene din Japonia se luptă să păstreze 400 de ani de tradiție

#Postat de on decembrie 28, 2021

Reluarea uciderii balenelor pentru profit pentru prima dată în peste 30 de ani oferă puține motive de sărbătoare. Nu trebuie să căutați departe pentru a găsi dovezi ale conexiunii vechi de secole a lui Wada cu vânătoarea de balene. Vizitatorii orașului de pe coasta Pacificului Japoniei sunt întâmpinați de o replică a unei balene albastre înainte de a intra într-un muzeu dedicat giganților oceanului. La un restaurant local, mesenii mănâncă cotlet de balenă prăjit și cumpără cadouri cu tematică cetacee de la un magazin de cadouri vecin. La marginea apei se află o punte de lemn unde balenele harponate sunt măcelărite înainte de a fi vândute angrosilor și restaurantelor. În 2019, când Japonia s-a retras din Comisia Internațională de Vânătoare a Balenelor (IWC) – organismul care a interzis efectiv vânătoarea de balene la sfârșitul anilor 1980 – Wada s-a bucurat de perspectiva unei reveniri la vânătoarea comercială și de o reconectare populară cu o sursă de hrană care avea comunități de coastă susținute timp de 400 de ani.
Dar aici și în alte orașe de vânătoare de balene din Japonia, reluarea uciderii balenelor pentru profit pentru prima dată în mai bine de trei decenii a oferit puține motive de sărbătoare. În timp ce condamnările grupurilor de conservare s-au atenuat în cei trei ani de când flota Japoniei a părăsit Antarctica, vânătorii de balene se confruntă cu alte obstacole: pescari și nave de pescuit, schimbări misterioase în comportamentul cetaceelor, posibil legate de schimbările climatice și un refuz încăpățânat în rândul japonezilor de a mânca suficientă carne de balenă pentru a face din uciderea lor o afacere profitabilă. În timp ce Japonia a ocolit interdicția IWC prin desfășurarea unor vânătoari „științifice” limitate în Antarctica, a susținut de mult timp că doar o revenire la vânătoarea comercială de balene ar garanta o aprovizionare stabilă de carne la prețuri accesibile și ar revigorara a consumul. „Dar toate dovezile indică în direcția opusă”, spune Patrick Ramage, director principal pentru colaborare în programe la Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor. „Fie că este urmărită în marea liberă sub pretextul științei sau în apele de coastă în căutarea profitului, vânătoarea comercială de balene din Japonia este un învins economic, ținut pe linia de plutire doar prin subvenții guvernamentale.” Ramage crede că viitorul orașelor de vânătoare de balene din Japonia se bazează pe adoptarea ecoturismului. „Observarea balenelor aduce contribuții tot mai mari la economiile locale din întreaga lume, în special în locațiile implicate anterior în vânătoarea de balene. Este mai bine ca turiștii să plătească pentru a vedea balenele decât contribuabilii care plătesc pentru a continua vânătoarea de balene cu ajutorul vieții.”
300 de oameni din Japonia sunt conectați direct cu vânătoarea de balene, în timp ce balena a reprezentat doar aproximativ 0,1% din consumul total de carne al țării în 2016, potrivit datelor. date guvernamentale. Aproximativ 4-5.000 de tone de carne de balenă intră pe piața internă în fiecare an – echivalentul în volum a aproximativ jumătate de măr pentru fiecare persoană. Yoshinori Shoji, președintele Gaibo Hogei, o companie de vânătoare de balene din Wada, a spus că abandonarea vânătorii de coastă este de neconceput. „Știu că subiectul este controversat în alte părți ale lumii, dar pentru noi, balenele sunt pur și simplu o sursă de hrană”, a spus Shoji, a cărei companie prelucrează carne de balenă de mai bine de 70 de ani. Pentru a menține în viață cultura vânătorului de balene a orașului, carnea de balenă este servită de două ori pe an la școlile primare locale, iar copiii sunt invitați să privească muncitorii aruncând balenele cu cioc ale lui Baird după ce au fost ucise cu harponul și târâte la țărm, unde sunt lăsate intacte timp de 18 ore pentru a le permite cărnii să se matureze. „De ce nu ar trebui să mâncăm carne de balenă?” spune Shoji. „Oamenii au mâncat întotdeauna animale sălbatice locale. Depinde de mediul înconjurător. Treaba mea este să ofer oamenilor șansa de a mânca și de a aprecia carnea de balenă capturată local. Nu forțăm însă pe nimeni să o mănânce.” El afișează bucăți de carne congelată și grăsime, dintre care unele sunt trimise pe coasta de nord-est a Japoniei, unde se transformă în supă. Pe acoperișul fabricii sale, feliile de balenă cu cioc a lui Baird se înnegresc sub soarele de iarnă înainte de a fi vândute ca o delicatesă locală care amintește de carnea de vită. În timpul sezonului aprilie-octombrie de anul trecut, au prins doar nouă balene și au ucis același număr până acum anul acesta. Shoji crede că mările mai calde ar fi putut trimite balenele mai spre nord, în timp ce taifunurile puternice mai frecvente au limitat cele două bărci vânătoare de balene ale orașului în port zile în șir.
Industria vânătorului comercial de balene din Japonia s-ar opri fără subvenții guvernamentale de 5,1 miliarde de yeni (0,033 miliarde de lire sterline) pe an, spune Junko Sakuma, jurnalist independent și expert în economia vânătorii de balene din Japonia. „Guvernul a spus că nu poate continua să reducă pentru totdeauna ceea ce se presupune a fi o preocupare comercială”, spune ea. „Când Japonia a părăsit IWC, oficialii din domeniul pescuitului s-au gândit că vor fi capabili să prindă atâtea balene câte aveau nevoie pentru a susține industria, dar de fapt aceasta s-a micșorat. Vânătoarea de balene japoneze va continua, dar într-o formă mult mai mică.” „În trecut, japonezii erau defensivi pentru că nu le plăcea ca restul lumii să le spună să nu mănânce carne de balenă”, spune Sakuma. „Dar vânătoarea de balene abia dacă este menționată în aceste zile de țările împotriva vânătorii de balene precum Australia, Marea Britanie și SUA. Acum japonezii nu au cu ce să se răzvrătească, așa că ar putea ajunge să uite doar de carnea de balenă.” Sursa: theguardian.com


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *