Current track

Title

Artist


Olga Sturdza, sculptoriță română

#Postat de on septembrie 27, 2024

Olga Sturdza (născută la 27 septembrie 1884, în satul Popești, județul Iași – decedată la 10 iulie 1971, în Varengeville-sur-Mer, Franța) a fost o sculptoriță română de renume, descendentă a domnitorilor fanarioți prin familia Mavrocordat. Fiica principelui Alexandru Mavrocordat și a Luciei Cantacuzino-Pașcanu, ea s-a remarcat nu doar prin talentul artistic, ci și prin implicarea sa activă în acțiuni caritabile.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Olga_Sturdza#/media/Fi%C8%99ier:Olga_Sturdza.jpg

În timpul Primului Război Mondial, în 1917, Olga Sturdza a fondat Orfelinatul „Principesa Olga M. Sturdza” în conacul său de la Miroslava, care ulterior a devenit, în 1936, o școală agricolă. De asemenea, ea a pus bazele Societății pentru Ocrotirea Orfanilor de Război, prin intermediul căreia a sprijinit 340.000 de copii rămași fără familii în urma conflictului.

Dincolo de implicarea sa în cauze sociale, Olga Sturdza a fost o sculptoriță talentată, cu studii la Berlin, Dresda și Paris, unde a fost elevă a renumitului Auguste Rodin. În 1924, ea a donat municipiului Iași Monumentul Unirii, inaugurat în 1927, în prezența Reginei Maria. Deși monumentul a fost dărâmat de sovietici în 1947, astăzi există o replică a acestuia în fața Universității de Medicină din Iași.

Născută într-o familie de elită, Olga Sturdza a avut parte de o educație rafinată și o viață tumultuoasă. În 1908, s-a căsătorit cu prințul Mihail Sturdza, descendent al domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza. Cuplul a locuit atât în Franța, cât și în România, unde Mihail era un pasionat vânător și proprietar al mai multor moșii.

Pe lângă realizările sale artistice și caritabile, Olga a avut de înfruntat și perioade grele. După cel de-al Doilea Război Mondial, bunurile sale de valoare au fost transferate în Franța, iar în 1948, odată cu naționalizarea proprietăților, a fost forțată să părăsească reședința de la Hangu. A urmat o perioadă dificilă, în care a fost arestată și închisă, dar a fost eliberată după nouă luni. În 1957, datorită intervenției cumnatului său, ambasadorul grec Argyropoulos, Olga a obținut permisiunea de a părăsi România și s-a stabilit în Franța.

A murit la 87 de ani, în iulie 1971, în proprietatea Sainte Marguerite, în apropiere de Dieppe, Franța, alături de fiul său Gheorghe Sturdza și nora Margareta. Nepotul său, Dimitrie (Tim) Sturdza, a devenit un celebru campion la tenis și proprietar al companiei Déesse Cosmetics din Elveția.

Sursa: https://www.postmodernism.ro/sturdza-elena-olga/

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *