Current track

Title

Artist


Oamenii au grăbit dispariția mamutului lânos

#Postat de on noiembrie 15, 2021

Noile cercetări arată că oamenii au avut un rol semnificativ în extincția mamuților lânoși din Eurasia, care a avut loc cu mii de ani mai târziu decât se credea anterior. O echipă internațională de oameni de știință condusă de cercetători de la Universitatea din Adelaide și de la Universitatea din Copenhaga, a dezvăluit o perioadă de dispariție întinsă pe 20.000 de ani pentru mamutul lânos. „Cercetarea noastră arată că oamenii au fost un factor crucial și cronic al scăderii populației de mamuți lânoși, având un rol esențial în momentul și locația dispariției lor”, a declarat autorul principal, profesor asociat Damien Fordham de la Institutul de Mediu al Universității din Adelaide.„Folosind modele computerizate, fosile și ADN antic, am identificat chiar mecanismele și amenințările care au fost integrante în declinul inițial și dispariția ulterioară a mamutului lânos.”

Semnăturile schimbărilor din trecut în distribuția și demografia mamuților lânoși identificați din fosile și ADN-ul antic arată că oamenii au grăbit extincția mamuților lânoși cu până la 4.000 de ani în unele regiuni. „Cercetarea noastră arată că oamenii au fost un factor crucial și cronic al scăderii populației de mamuți lânoși, având un rol esențial în momentul și locația dispariției lor.”

Dr. Damien Fordham, Institutul de Mediu, Universitatea din Adelaide continuă: „Știm că oamenii au exploatat mamuții lânoși pentru carne, piei, oase și fildeș. Cu toate acestea, până acum a fost dificil de dezlegat rolurile exacte pe care încălzirea climatică și vânătoarea umană le-au avut asupra dispariției sale”, a spus profesorul asociat Fordham. Studiul arată, de asemenea, că mamuții lânoși sunt probabil să fi supraviețuit în Arctica cu mii de ani mai mult decât se credea anterior, existând în zone mici de habitat, cu condiții climatice adecvate și densități scăzute de oameni. „Descoperirea noastră privind persistența pe termen lung în Eurasia confirmă în mod independent dovezile ADN-ului de mediu publicate recent, care arată că mamuții lânoși se plimbau prin Siberia în urmă cu 5.000 de ani”, a spus profesorul asociat Jeremey Austin de la Centrul Australian pentru ADN antic al Universității din Adelaide. Profesorul asociat David Nogues-Bravo de la Universitatea din Copenhaga a fost co-autor al studiului care este publicat în revista Ecology Letters.

„Analizele noastre întăresc și rezolvă mai bine cazul impactului uman ca un motor al scăderii populației și al prăbușirii megafaunei în Eurasia în timpul Pleistocenului târziu”, a spus el. „De asemenea, respinge o teorie răspândită conform căreia doar schimbările climatice au decimat populațiile de mamuți lânoși și că rolul oamenilor era limitat la vânătorii care au dat lovitura de grație”. Și arată că „disparițiile speciilor sunt de obicei rezultatul interacțiunilor complexe dintre procesele amenințătoare.” Cercetătorii subliniază că drumul spre dispariția mamutului lânos a fost lungă și de durată, începând cu multe milenii înainte de evenimentul final de extincție. Sursa: adelaide.edu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *