Current track

Title

Artist


Nicolas Trifon, eseist, lingvist, editor și intelectual româno-francez de origine aromână

#Postat de on mai 29, 2025

Nicolas Trifon (născut Sorin Cătălin Edmond Nicolas Trifon la 29 mai 1949, în București – decedat la 18 august 2023, la Paris) a fost un eseist, lingvist, editor și intelectual româno-francez de origine aromână. Stabilit în Franța din 1977, și-a susținut în 1983 doctoratul în lingvistică la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), cu o teză despre limbajul propagandei marxist-leniniste.

De-a lungul carierei sale, a publicat numeroase lucrări de non-ficțiune, fiind colaborator activ al unor reviste precum Change International, Babylone, International Journal of Rumanian Studies, Courrier des Balkans sau Armanami.org, unde a semnat articole, cronici și studii.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/gold-quill-pen-372748/
În anii ’80, Trifon a fost corespondent în Europa pentru săptămânalul mexican Proceso și a realizat emisiuni dedicate Europei de Est la Radio Libertaire și Radio Solidarność. Între 1983 și 1991, a condus revista Iztok, publicație libertară axată pe realitățile țărilor comuniste. Din 1985 a lucrat la Electre Bibliographie–Livres–Hebdo și, ulterior, a devenit membru al colectivului de redacție al publicațiilor Au sud de l’Est și Courrier des Balkans.

Militant anarhist în Franța, implicat în rețelele de solidaritate cu disidenții din blocul estic, a fondat Comitetul Paraschiv în sprijinul victimelor represiunii comuniste din România. A susținut, de asemenea, cauza comunităților aromâne din Balcani, promovând drepturile culturale ale acestora în Grecia, Albania, Macedonia, Bulgaria și România, și a sprijinit emanciparea românofonilor din Republica Moldova.
Trifon a semnat și coordonat volume importante despre istoria recentă a Europei de Est, despre aromâni și despre identitatea moldovenească:

  • Marx à l’Est (1984)
  • La Moldavie ex-soviétique (1993, împreună cu Matei Cazacu)
  • Les Aroumains, un peuple qui s’en va (2005, ed. revizuită în 2013)
  • Aromânii: pretutindeni, nicăieri (2012, traducere în română)
  • Republica Moldova: un stat în căutarea națiunii (2010, 2017, împreună cu Matei Cazacu)

A publicat numeroase articole și studii despre limbajul totalitar, disidența în regimurile comuniste, România postcomunistă, chestiunea aromână și evoluțiile geopolitice din Balcani și Republica Moldova. Printre acestea se remarcă analize privind „limba de lemn”, rolul sindicalismului în Est, relația românilor cu trecutul comunist, și tensiunile identitare din sud-estul Europei.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *