#NEdigitalizăm cu reprezentanții Băncii Mondiale
#Postat de JurnalFM on iulie 19, 2023
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord–Est, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Est, împreună cu Banca Mondială a organizat o întâlnire cu reprezentanții IMM-urilor din județul Neamț pentru o mai bună informare în ceea ce privește apelul “Transformarea digitală a IMM-urilor orientată către creșterea intensității digitale“. Pe regiune sunt disponibile 100 milioane de euro, pe diverse apeluri de finanțare, 60% pentru IMM-uri, iar diferența este pentru autorități publice. Acest apel urmărește realizarea de investiții pentru sprijinirea utilizării de instrumente, echipamente și servicii digitale prin: pagini proprii de internet, promovare digitală, găzduire tip cloud, e-facturare, e-comerț, digitalizarea comunicării cu consumatorul și/sau clientul, dezvoltarea de mail-room-uri digitale sau digitalizarea colectării datelor. Scopul acestor investiții este de a crește nivelului de intensitate digitală al IMM-urilor conform Indicelui UE de intensitate digitală DESI 2019. Intensitatea digitala este măsurată cu ajutorul indicatorului „Index de Intensitate Digitală” conform Digital Economy and Society Index Report 2019 — Integration of Digital Technology, care este definit, utilizând o listă de 12 tehnologii digitale. ”Proiectele de digitalizare trebuie să fie concordante sau coerente, atât cu ce se întâmplă în fiecare firmă, cât și cu cadrul general. De aceea, împreună cu reprezentanții Băncii Mondiale am parcurs un drum lung, prin care am încercat să răspundem tuturor acestor nevoi într-o manieră cât mai potrivită. Desigur, există mai multe apeluri, mai multe linii de finanțare adresate IMM-urilor pe acest domeniu. În același timp, noi încercăm să facem tot acest process cu o profunzime mai mare. Nu criticăm pe nimeni, dar ne-am pus de la început problema ca linia noastră de finanțare să răspundă cu adevărat unor nevoi, să fie complementară cu ce se întâmplă în alte programe”, a precizat Vasile Asandei, director ADR Nord-Est.
Lista celor 12 tehnologii DESI cuprinde: mai mult de 50% dintre persoanele angajate folosesc computere cu acces la internet în activitatea profesională; apelează la servicii furnizate de către specialisti TIC; conexiune internet cu viteză garantată de download de cel puțin 30 Mbps; mai mult de 20% dintre persoanele angajate folosesc dispozitive mobile cu conexiune la internet; deține un website sau o pagină de internet; deține un website cu funcții complexe; folosește o rețea de social media; plătește pentru publicitate pe internet; utilizează servicii CC (Cloud Computing) de complexitate ridicată sau cel puțin medie; emite facturi electronice care permit procesarea automată; vânzările provenite din activitatea de e-Commerce depășesc 1% din cifra de afaceri totală; vânzările web business-to-consumer (B2C) depășesc 10% din totalul vânzărilor online.
Despre scopul și beneficiile proiectului pilot de cercetare lansat în Regiunea Nord-Est, sub numele #NEdigitalizăm a vorbit și reprezentantul Băncii Mondiale, Łukasz Marć: ”Lucrul care ne-a încântat cel mai mult este angajamentul echipei ADR N-E pentru cunoașterea nevoilor reale din regiune. Noi am lucrat în mai multe țări, știm în mare care este situația, dar vrem să putem adapta acest proiect la nevoile reale. Să vedem ce funcționează și ce nu funcționează! De aceea suntem bucuroși să știm că ADRR N-E a concurat în acest apel de proiecte al Băncii Mondiale și al DigiRegio, și a fost selectată din 34 de țări. Este una dintre cele 6 echipe selectate și singura din România, care participă la acest proiect”.
De asemenea, participanții au aflat, în premieră, care sunt precondițiile și criteriile eligibile ce trebuie îndeplinite pentru a accesa finanțare în cadrul Programului Regional Nord-Est, Prioritatea 2 – O regiune mai digitalizată.