1901 – A fost dezvelit Monumentul eroilor pompieri din București
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 13, 2024
Monumentul Eroilor Pompieri din București, dezvelit la 13 septembrie 1901, a fost realizat din bronz de sculptorul Wladimir Hegel între anii 1899 și 1901. Statuia o înfățișează pe Nike, personificarea Victoriei, care anunță biruința printr-o trompetă și sprijină un soldat rănit. Acest monument a fost dedicat eroilor pompieri care s-au opus trupelor otomane în 1848, în timpul Revoluției. Dezvelirea a avut loc pe Dealul Spirii, în fața Arsenalului Armatei, iar printre participanții la ceremonie s-au numărat 17 dintre eroii supraviețuitori. Monumentul a fost finanțat prin subscripție publică, administrată de o comisie condusă de Eugeniu Carada.
Pe fața monumentului este gravată inscripția: „Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL (1900)”, iar pe partea opusă: „În aducerea aminte a luptei susținute în acest loc de pompierii Bucureștilor, comandați de către căpitanul Zăgănescu, și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Kerim Pașa”.
Inițial amplasat pe Dealul Spirii, monumentul a fost dezafectat în 1984 din cauza construirii Casei Poporului și relocat în 1990 la intersecția Căii 13 Septembrie cu Strada Izvor, în fața Hotelului JW Marriott. În prezent, acesta este înscris în Lista Monumentelor Istorice sub denumirea de „Monumentul Pompierilor din Dealul Spirii”.
În 13 septembrie 1848, o companie de 166 de pompieri, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, s-a confruntat cu o armată otomană de 5000 de soldați condusă de Kerim Pașa. Bătălia, declanșată pe Dealul Spirii, a fost rezultatul tensiunilor acumulate între trupele otomane și forțele române. Această luptă a fost ultima între turci și români pe teritoriul țării, și s-a soldat cu numeroși morți și răniți.
Pompierii au luptat cu vitejie, dar fiind depășiți numeric, mulți au căzut la datorie. Dealul Spirii a devenit astfel un simbol al sacrificiului și iubirii de țară. În amintirea acestei lupte, 13 septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România, începând cu 1953.
Cei căzuți în lupta de la Dealul Spirii, inclusiv doi ofițeri și 47 de pompieri, au fost înmormântați cu onoruri într-o groapă comună. La 150 de ani de la sacrificiul lor, în 1998, în curtea bisericii Sf. Gheorghe-Plevna a fost sfințit un monument funerar în cinstea acestora.