Mihail Oromolu, magistrat și om politic român
#Postat de Carmen Vintu on februarie 6, 2025
Mihail Oromolu, (n. 16 februarie 1875, Râmnicu Vâlcea – d. 29 martie 1945, București) a fost un magistrat și om politic român. A urmat studii la Liceul Sf. Sava și la Universitatea din București, obținând licența în drept la Paris. A continuat cursuri de literatură și filosofie la Universitatea din München.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Oromolu#/media/Fi%C8%99ier:Mihail_Oromolu.jpg
În 1900, a intrat în magistratură ca ajutor de judecător la Pitești, Târgoviște, Buzău, Constanța și Brăila. În 1903 a fost magistrat la Craiova, iar în 1904 a devenit avocat al statului. A fost numit prefect al județului Dolj între 1912 și 1913.
Membru al Partidului Conservator, a fost deputat și senator între 1914 și 1938. În 1918 a devenit membru al Partidului Conservator Democrat, iar între 1921-1922 a fost ministru al Industriei în Guvernul Tache Ionescu. A fost, de asemenea, lider al Organizației PNL Dolj în perioada interbelică.
S-a numărat printre susținătorii activi ai unității naționale, alături de N. Titulescu, Tache Ionescu și Octavian Goga. În perioada 1922-1926, a fost guvernator al Băncii Naționale a României, iar ulterior a fost membru al Creditului Industrial, sprijinind dezvoltarea industriei Olteniei. A fost, de asemenea, membru în Consiliul Superior al Agriculturii în 1937.
A semnat memoriul prezentat de N. Iorga președintelui Consiliului de Miniștri, prin care sprijinea apărarea Basarabiei și Bucovinei de Nord în fața agresiunii sovietice (iunie 1940).
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost președinte al Asociației Amicii Americii și a avut un rol important în apărarea intereselor SUA.
A contribuit la înființarea, în 1922, a editurii Scrisul Românesc din Craiova, finanțând publicarea mai multor romane. Fiind și un om de cultură, a fost un susținător al artelor și al scriitorilor români, contribuind la construirea Academiei Române.
A fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de comandor și cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României.
Opere:
- Fundamentul moral al proprietății (1899)
- Problema monetară și stabilizarea (1928).
Sursa: https://aman.ro/betawp/wp-content/uploads/personalitati/O/oromolu%20mihail.pdf