Mihai Mălaimare, actor român de teatru și film
#Postat de Carmen Vintu on august 27, 2024
Mihai Mălaimare s-a născut la 27 august 1950, în Botoșani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1973, la clasa profesorilor Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca și Geta Angheluță, fiind șef de promoție. După absolvire, a fost repartizat la Teatrul Național din București.
În cariera sa de actor, a interpretat roluri în producții precum Richard al III-lea de William Shakespeare (1975), A douăsprezecea noapte de William Shakespeare (1984), Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand (1976), Fata din Andros de Terentiu (1977), Romulus cel Mare de Friedrich Dürrenmatt (1977), Alexandru Lăpușneanu de V. Stoenescu (1978), Filumena Marturano de Eduardo De Filippo, Mantaua de Nikolai Gogol, și Harap Alb de Radu Stanca.
Actorul Mihai Mălaimare
MASCA TEATRU – Actorul Uploaded by rsocol
- CC BY-SA 2.0
- Fișier:Mihai Mălaimare.jpg
- Creată: 30 octombrie 2007
- Încărcată: 8 februarie 2012
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_M%C4%83laimare#/media/Fi%C8%99ier:Mihai_M%C4%83laimare.jpg
A studiat pantomima la Școala de Teatru „Jacques Lecoq” din Paris și a debutat pe marele ecran în 1976 cu Doctor fără voie. Ulterior, a jucat în filme precum Reteaua S, Nea Marin miliardar, Caruța cu mere, Sosesc păsările călătoare, și Șobolanii roșii.
În 1990, Mihai Mălaimare a înființat Teatrul Masca, pe care l-a condus și în cadrul căruia a jucat în spectacole precum Medievale (în rolul păpușarului), Clovnii (în rolul lui Fratelini), Mantaua (Akaki), A murit moartea, măi! (în rolul lui Ion, adaptare după Ion Creangă), Oina (în rolul unui clovn, scenariul scris de el), și Gardienii veseli (în rolul colonelului).
La Teatrul Național Radiofonic a debutat în 1974 cu Mușcata din fereastră de V. Ion Popa, continuând cu Baladă pentru nouă cerbi de D.R. Popescu, Cheia succesului sau Titanic vals de Tudor Mușatescu, Boemii de Ovidiu Dumitru, și Epicene de Ben Jonson. A regizat în 2011 spectacolul pentru radio Ex libris al Teatrului Masca și a participat la numeroase emisiuni radio de varietăți și dedicate copiilor.
A fost profesor la UNATC, secția actorie (1984-1989), a predat actoria la Universitatea Ecologică și pantomima la Școala de Teatru Pygmalion din Viena. De asemenea, a scris cărțile Maidane cu teatru, Demisia, și Șansa.
În 1995, s-a alăturat Partidului Social Democrat și a fost deputat de Botoșani, președinte al Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților (2000-2004) și președinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO (2008). A fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului și a demisionat în 2006, înscriindu-se ulterior în Partidul Național Liberal, din care a ieșit în 2008, renunțând astfel la cariera politică.
Mihai Mălaimare este căsătorit cu regizoarea Anca Dana Florea și are patru copii.
Sursa: https://www.cinemagia.ro/actori/mihai-malaimare-7494/