Metoda de administrare a medicamentelor care stimulează sistemul imunitar poate îmbunătăți imunoterapia cancerului
#Postat de Antoniu Lovin on februarie 8, 2022
Abordarea vizată a eliminat tumorile la șoareci, cu efecte secundare minime. Stimularea sistemului imunitar al organismului pentru a ataca tumorile este o modalitate promițătoare de a trata cancerul. Oamenii de știință lucrează la două strategii complementare pentru a realiza acest lucru: scoaterea frânelor pe care tumorile le pun sistemului imunitar; și „călcarea pe gaz” sau furnizarea de molecule care stimulează celulele imune. Cu toate acestea, atunci când pornesc sistemul imunitar, cercetătorii trebuie să fie atenți să nu-l suprastimuleze, ceea ce poate provoca reacții adverse severe și potențial fatale.
O echipă de cercetători MIT a dezvoltat acum o nouă modalitate de a furniza o moleculă stimulatoare numită IL-12 direct la tumori, evitând efectele toxice care pot apărea atunci când medicamentele imunostimulatoare sunt administrate în întregul corp. Într-un studiu pe șoareci, acest nou tratament a eliminat multe tumori atunci când a fost administrat împreună cu un medicament aprobat de FDA care frânează sistemul imunitar. „Chiar și dincolo de acest caz particular de IL-12, despre care sperăm cu adevărat că va avea un anumit impact, este o strategie pe care o puteți aplica oricăruia dintre aceste medicamente imunostimulatoare”, spune Darrell Irvine, profesor Underwood-Prescott cu numiri în cadrul MIT. catedre de Inginerie Biologică și Știința și Ingineria Materialelor; un director asociat al Institutului Koch pentru Cercetare Integrativă a Cancerului al MIT; și membru al Institutului Ragon din MGH, MIT și Harvard. Cercetătorii au depus brevete cu privire la strategia lor, iar tehnologia a fost licențiată unui startup care speră să înceapă studiile clinice până la sfârșitul anului 2022. Irvine și Dane Wittrup, profesorul Carbon P. Dubbs de inginerie chimică și inginerie electrică și membru al Institutului Koch, sunt autorii seniori ai studiului, care apare astăzi în Nature Biomedical Engineering.

Studentul absolvent al MIT Yash Agarwal este autorul principal al lucrării.
Pentru a testa eficacitatea acestui tratament, cercetătorii au administrat șoarecilor o injecție de IL-12 sau IL-2 legat de particule de alaun și au tratat șoarecii cu un inhibitor de blocare a punctului de control numit anti-PD1 la fiecare câteva zile. În modelele de șoareci pentru trei tipuri de cancer, cercetătorii au descoperit că tumorile au fost eliminate la 50 până la 90% dintre șoareci. Într-un model în care celulele cancerului de sân au fost transplantate la șoareci și apoi au fost metastazate în plămâni, o injecție la locul cancerului de sân a eliminat, de asemenea, tumorile metastatice, chiar dacă IL-12 nu a fost injectată în plămâni. Particulele de alaun-IL-12 administrate fără inhibitorii de blocare a punctelor de control au arătat, de asemenea, o anumită capacitate de a stimula sistemul imunitar pentru a lupta împotriva tumorilor. Studii ulterioare au arătat că IL-12 stimulează producerea unei alte citokine numită interferon gamma, iar aceste două molecule lucrează împreună pentru a activa celulele T, precum și celulele dendritice și macrofagele. Tratamentul stimulează, de asemenea, celulele T de memorie care ar putea fi capabile să răspundă la tumorile care regăsesc. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că șoarecii tratați nu au prezentat niciunul dintre efectele secundare care se observă atunci când IL-12 este administrat sistemic.
Compania startup care a licențiat tehnologia intenționează să testeze mai întâi particulele de alaun IL-12 pe cont propriu și, dacă acest tratament se dovedește a fi sigur, speră să testeze Il-12 în combinație cu inhibitori de blocare a punctelor de control. Noua abordare de atașare a moleculelor de alaun ar putea fi folosită și pentru a furniza alte tipuri de medicamente imunostimulatoare, spun cercetătorii. „Toată această clasă de medicamente nu a reușit încă. Speranța noastră este că acest lucru deschide calea pentru a testa oricare dintre aceste medicamente”, spune Irvine. Cercetarea a fost finanțată parțial de Centrul de Marmură pentru Nanomedicină al Institutului Koch; Institutul Ragon din MGH, MIT și Harvard; și Grantul de sprijin al Institutului Koch (de bază) de la Institutul Național al Cancerului. Sursa: news.mit.edu