Marie Curie, o viață în slujba științei
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 10, 2020
Marie Curie a fost o fiziciană poloneză și stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost singura femeie care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite și prima persoană care a primit premiul Nobel de două ori. A fost, de asemenea, prima femeie profesor la Sorbona și prima femeie care a condus un laborator la Institutul de Radioactivitate din Paris.
Curie s-a născut la Varșovia, Polonia, în 1867. A fost o elevă strălucită și a studiat fizica și matematica la Universitatea din Paris. În 1895, s-a căsătorit cu fizicianul francez Pierre Curie.
Curie și soțul ei au început să lucreze împreună la cercetarea radiației. În 1898, au descoperit elementul radium, care a fost primul element care a fost produs artificial. În 1903, au primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru munca lor în domeniul radiației.
În 1911, Curie a primit Premiul Nobel pentru Chimie pentru munca ei în domeniul izolării poloniului, un alt element radioactiv.
La 10 decembrie 1903 – Soții Marie și Pierre Curie primesc Premiul Nobel pentru fizică. Ei au avut un șir de descoperiri excepționale, însă, în mod special, au fost apreciate cele făcute în domeniul radioactivității.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie#/media/Fi%C8%99ier:Marie_Curie_c._1920s.jpg
Marie Curie și întâlnirea cu Pierre Curie
Pe Pierre Curie, profesor de fizică, l-a întâlnit în 1894, iar anul următor s-au căsătorit. Între anii 1895 și 1905 cei doi au lucrat împreună și, urmând sfatul soțului ei, Marie a decis să studieze proprietățile radioactivității descoperite de către Henri Becquerel. În 1898, Marie și Pierre Curie au descoperit și izolat două noi elemente chimice radioactive: poloniul și radiul. În 1903, Curie și-a susținut teza de doctorat, tema fiind chiar cele două substanțe radioactive.Câteva luni mai târziu, Marie și Pierre Curie au ajuns în lumina reflectoarelor și au câștigat Premiul Nobel alături de Becquerel, pentru munca în ceea ce privește radioactivitatea, iar în 1911, Marie a fost răsplătită cu Premiul Nobel pentru Chimie, ca o încununare pentru munca sa în ceea ce privește adăugarea celor două noi elemente în Tabelul periodic. Rămâne singura femeie din istorie care a primit Premiul Nobel în două domenii diferite.