Current track

Title

Artist


Marcel Marceau a fost unul dintre cei mai mari artiști ai pantomimei din secolul XX, supranumit și „regele pantomimei”

#Postat de on martie 22, 2022

Marcel Marceau ( 22 martie 1923 – 22 septembrie 2007) a fost un actor și artist mimic francez, cel mai faimos pentru personajul său de scenă, „Bip the Clown”.

 

S-a referit la mimă drept „arta tăcerii” și a jucat profesional în întreaga lume timp de peste 60 de ani. Ca tânăr evreu, a trăit ascuns și a lucrat cu Rezistența Franceză în cea mai mare parte a celui de-al Doilea Război Mondial, oferind prima sa performanță majoră la 3.000 de soldați după eliberarea Parisului în august 1944. După război, a studiat dramatică, arta si mimica la Paris.

În 1959, și-a înființat propria școală de pantomimă la Paris și, ulterior, a înființat Fundația Marceau pentru a promova arta în SUA. Printre diferitele premii și onoruri, a fost numit „Grand Officier de la Légion d’Honneur” (1998) și a fost distins cu Ordinul Naţional al Meritului (1998) în Franţa. A câștigat premiul Emmy pentru munca sa la televiziune, a fost ales membru al Academiei de Arte Frumoase din Berlin și a fost declarat „comoară națională” în Japonia.  A avut o prietenie de 20 de ani cu Michael Jackson , care a spus că a folosit unele dintre tehnicile lui Marceau în propriii pași de dans.
În calitate de autor, Marceau a publicat două cărți pentru copii, Cartea alfabetului Marcel Marceau și Cartea de numărare a lui Marcel Marceau , precum și poezie și ilustrații, inclusiv La ballade de Paris et du Monde ( Balada Parisului și a lumii ), o carte de artă. pe care a scris-o în 1966 și Povestea lui Bip , scrisă și ilustrată de Marceau și publicată de Harper și Row.

Marceau a murit într-o casă de bătrâni din Cahors , Franța, la 22 septembrie 2007, la vârsta de 84 de ani. La ceremonia de înmormântare, a doua mișcare a Concertului pentru pian nr. 21 al lui Mozart (pe care Marceau l-a folosit mult timp ca acompaniament pentru o rutină de mimă elegantă) s-a cântat, la fel ca sarabanda din Suita nr. 5 pentru violoncel a lui Bach . Marceau a fost înmormântat la cimitirul Père Lachaise din Paris.

Filmografie

An Titlu Rol Note
1946 La Bague scurtmetraj de Alain Resnais
1954 Pantomime scurtmetraj de Paul Paviot
1959 Die schöne Lügnerin  [ de ] Napoleon în Kabarett Productie franceza/germana
1965 Marcel Marceau, le Baladin du silence film de Dominique Delouche
1967 Numele lui era Robert camee film de Ilya Olshvanger
1968 Barbarella Profesorul Ping Prima dată când se aude vocea lui Marceau pe film
1974 Shanks Malcolm Shanks / Old Walker Shanks este surdo-mut. Walker vorbește puțin și moare la începutul filmului. Marceau a coregrafiat și mișcările asemănătoare unei marionete din film.
1976 Film mut Marcel Marceau Marceau pronunță un singur cuvânt: «non», singurul cuvânt pronunțat în întregul film
1979 Les Îles Director al IGN
1994 Marcel Marceau sau le poids de l’âme de Marcel Marceau, Alain Dhénaut, Jean-Pierre Burgaud / La Sept Vidéo

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *