Luca Novac, taragotist și instrumentist român
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 15, 2024
Luca Novac, cunoscut drept „Taragotul de Aur al Banatului”, s-a născut pe 15 septembrie 1941, în satul Var, comuna Obreja, județul Severin, Regatul României. Provenind dintr-o familie de muzicieni, a crescut într-un mediu artistic, învățând să cânte de mic la mai multe instrumente precum fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, dar pasiunea sa cea mai mare a fost taragotul.
Cariera sa muzicală a început să prindă contur în 1957, când, la doar 16 ani, a fost laureat al Concursului Național de Muzică Instrumentală de la Hunedoara. Doi ani mai târziu, în 1959, a cucerit primul loc la un concurs similar la București, impresionând publicul cu doine și jocuri bănățene interpretate la saxofon. În anii ’60, Luca Novac se remarca deja ca un virtuoz al muzicii tradiționale românești, alături de mari artiști ai vremii precum Viorel Bălan și Petrică Vasile.
La sugestia lui Nicolae Perescu, dirijorul orchestrei „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, Luca a început să cânte la taragot, instrument care l-a consacrat și i-a adus faimă internațională. În 1964, a devenit solist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu”, transformată ulterior în „Doina Banatului”. Tot atunci, a realizat primele înregistrări la Radio, Televiziune și la Casa Electrecord.
Description | Română: Cântece din Banat (note muzicale autor Luca Novac) – Autor Luca Novac – Editura Gordian 2006 |
Date | 8 May 2022 |
Source | Own work |
Author | Luca Novac Taragotul de Aur |
I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:C%C3%A2ntece_din_Banat.jpg
În anii următori, Luca Novac s-a alăturat Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. Cu acest ansamblu, a promovat muzica românească în numeroase turnee internaționale, în țări precum China, Coreea de Sud, Mongolia și Uniunea Sovietică. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu mari artiști ca Nicu Gigantu, Ion Drăgoi, Ion Lăceanu și Nicolae Feraru, devenind cunoscut pentru interpretările sale celebre, precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac” și „Hora de la Oravița”.
Luca Novac a lansat numeroase discuri și albume sub egida Electrecord, dar și cărți de muzică populară, precum „Lacrimă de taragot” și „Cântece din Banat”. În 2004, președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale remarcabile la cultura românească.
Pe 15 februarie 2021, Luca Novac s-a stins din viață în locuința sa din Timișoara, în urma unor complicații de sănătate. A lăsat în urmă o moștenire muzicală vastă și o carieră de succes care a influențat generații de muzicieni.