Current track

Title

Artist


Liviu Tudan, muzician emblematic al rock-ului românesc

#Postat de on noiembrie 29, 2024

Liviu Tudan, pe numele său real Dumitru Tunsoiu (născut pe 29 noiembrie 1947, în București – decedat pe 26 mai 2005, în București), a fost un muzician emblematic al rock-ului românesc, recunoscut pentru activitatea sa ca basist, compozitor și membru al formației Roșu și Negru.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Liviu_Tudan#/media/Fi%C8%99ier:Liviu_Tudan.01.jpg

Născut în capitală, Liviu Tudan a urmat cursurile Școlii de Muzică nr. 1, continuându-și studiile la Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iași, la clasa de Compoziție. Deși pregătirea sa muzicală era clasică, a fost atras rapid de curentul rock, devenind basist și solist vocal în mai multe formații de renume, precum SideralMetronom și mai târziu Roșu și Negru, trupa cu care și-a asociat numele pentru totdeauna.

A colaborat cu artiști consacrați din muzica românească, precum Nuțu Olteanu, Gabriel Nacu, Florin Ochescu, Adrian Ordean și Ovidiu Lipan Țăndărică, iar piesele sale au fost interpretate de cântăreți celebri, cum ar fi Dida Drăgan, pentru care a compus frecvent.

Numele Liviu Tudan a fost adoptat în 1966, în urma interpretării personajului principal din filmul „Ultima noapte a copilăriei” (1968), regizat de Savel Stiopul.

După o luptă îndelungată cu probleme de sănătate, inclusiv un cancer hepatic, Liviu Tudan s-a stins în 2005. În 2004, primise un transplant de ficat, donat de soția sa, însă boala l-a răpus în cele din urmă.

Liviu Tudan a lăsat în urmă o moștenire vastă, contribuind la formarea și promovarea rock-ului românesc. Repertoriul său include compoziții remarcabile, atât pentru Roșu și Negru, cât și pentru alți artiști. Printre piesele sale memorabile se numără:

  • „Alfabetul”, inițial compusă pentru Angela Similea
  • „Copilul și soarele”
  • „Hai acasă”
  • „Miracolul suprem”
  • „Crăciun însângerat”, un tribut emoționant Revoluției din 1989.

Tudan a participat la numeroase înregistrări de studio, lansând albume și compilații care rămân reprezentative pentru muzica rock din România:

  • „Flori de timp/Vrei” (1977, single)
  • „…Pseudofabulă” (1985, LP)
  • „Culori” (1986, LP)
  • Compilația „Orele Revoluției” (1990).

Cariera lui Liviu Tudan este celebrată de fani și colegi, iar muzica sa continuă să inspire noi generații de artiști. În 2007, formația Roșu și Negru a lansat albumul tribut „Lumea ca o pradă”, dedicat memoriei sale, iar în 2009 a fost inclus pe compilația video „Timpul chitarelor”.

Liviu Tudan rămâne o figură emblematică, contribuind esențial la dezvoltarea și diversitatea rock-ului românesc.

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *