Leonida Constantin Brezeanu, compozitor, etnomuzicolog și dirijor român
#Postat de Carmen Vintu on mai 12, 2025
Leonida Constantin Brezeanu, (28 octombrie 1938 – 12 mai 2022), a fost un compozitor, etnomuzicolog și dirijor român, membru corespondent al Academiei Americano-Române de Arte și Științe din SUA și Canada (din anul 2000).

Sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/music-notes-musical-note-melody-3904317/
Născut în comuna Teișani, județul Prahova, în data de 28 octombrie 1938, sub numele Leonida-Constantin Vasilescu, el a fost fiul lui Emil și al Ștefaniei Vasilescu, ambii cu preocupări muzicale: tatăl – profesor de vioară și dirijor de cor, iar mama – învățătoare. În aprilie 1974 și-a schimbat numele de familie în Brezeanu, adoptând numele de fată al mamei.
A urmat Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, apoi cursurile Institutului de limbă rusă „Maxim Gorki” din București (1956–1959). Studiile muzicale și le-a desăvârșit între 1958 și 1963 la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, sub îndrumarea unor profesori de renume, printre care Emilia Comișel, Gheorghe Dumitrescu, Zeno Vancea, Tiberiu Olah și Octavian Lazăr Cosma.
A fost căsătorit cu Valeria Brezeanu și a avut doi fii: Ondin Brezeanu – violonist și profesor în Liban, și Zefir Georgian Brezeanu – clarinetist, doctorand în SUA.
De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Leonida Brezeanu a dirijat sute de spectacole, a compus lucrări de scenă, muzică instrumentală, vocală și corală, și a reprezentat România în numeroase turnee internaționale (Italia, Polonia, Grecia, Turcia, Franța, Bulgaria). A fost implicat activ în formarea ansamblurilor artistice din Prahova, a colaborat cu Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești și a fost un promotor fervent al folclorului românesc.
A ocupat funcții de conducere în instituții de cultură din județul Prahova, inclusiv la Centrul de Creație Populară și la Cenaclul „Paul Constantinescu”. Din 1990 până în 2009, a predat canto popular și pian la Liceul de Arte din Ploiești.
Leonida Brezeanu a fost distins cu numeroase premii și diplome de excelență pentru activitatea sa artistică, printre care:
- Premiul I la Concursul Național „Cântarea României” (de mai multe ori între 1981–1989)
- Medalia „Meritul Cultural”, clasa a II-a (1979)
- Diploma de excelență a Televiziunii Române – „Tezaur Folcloric” (2000)
- Diploma de onoare a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești (2002)
- Diploma de excelență acordată de Guvernul României (2008).
A semnat numeroase lucrări scenice (operete, vodeviluri, spectacole de estradă), în colaborare cu alți compozitori, între care Florin Comișel, și pe librete de Cezar Țipa, Harry Eliad, Bob Friedman ș.a. Printre cele mai cunoscute titluri se numără:
- Toamna se numără… bobocii
- Cu cine am onoarea?
- Papură Vodă
- Olimpiada veseliei.
A compus lucrări pentru orchestră simfonică, chitară solo, pian, flaut, fagot, clarinet, oboi și voce, dar și un bogat repertoriu coral. A publicat culegeri de folclor, metode de inițiere muzicală și antologii de coruri patriotice.