1877 – A apărut primul număr al cotidianului România Liberă
#Postat de Carmen Vintu on mai 15, 2025
La 15 mai 1877, în București, a fost lansat primul număr al ziarului România Liberă, în contextul proclamării independenței României. Inițiativa aparținea lui August Treboniu Laurian și fiului său, Dimitrie August Laurian, care au dorit să creeze un ziar care să reflecte noul statut al țării ca stat suveran. Alegerea datei nu a fost întâmplătoare: 15 mai comemora și Adunarea Națională de la Blaj din 1848, un simbol al luptei pentru drepturile românilor transilvăneni.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:România_liberă_1879-04-29,_nr._0579.pdf
Ziarul a fost publicat inițial între 15 mai 1877 și 14 iunie 1889, reunind printre colaboratorii săi nume importante ale culturii române, precum Mihai Eminescu, Barbu Delavrancea, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu și Titu Maiorescu.
În perioada regimului comunist, România Liberă a fost al doilea cel mai important cotidian, după Scînteia. După Revoluția din decembrie 1989, ziarul s-a relansat ca publicație liberă sub conducerea Petre-Mihai Băcanu (director general) și Anton Uncu (redactor-șef), ambii eliberați recent din detenție politică.
După 1990, ziarul a fost editat de Societatea „R” S.A., condusă de Băcanu, alături de Uncu, Mihai Creangă și Ștefan Niculescu Maier – toți foști disidenți anticomuniști.
În martie 2010, România Liberă a trecut printr-o relansare editorială și vizuală, adoptând un nou format și reorganizându-și conținutul. Ziarul a fost structurat în două părți: una dedicată actualității politice și sociale, iar cealaltă – „Viața RL” – concentrată pe domenii precum educația, sănătatea, cultura și sportul. S-a acordat o atenție sporită investigațiilor jurnalistice.
În acea perioadă, ziarul făcea parte din trustul Medien Holding, deținut de familia Adamescu, iar anterior fusese parțial deținut de grupul german WAZ, care s-a retras în 2010 din Europa de Est.
Este de menționat că, în paralel, din 1 aprilie 1988, la Budapesta a apărut o altă publicație cu același nume, România Liberă, editată de un grup de refugiați români condus de Cornel Roșca. Această publicație nu avea legătură cu ziarul bucureștean.
Astăzi, România Liberă rămâne un nume semnificativ în peisajul presei românești, cu o lungă tradiție de jurnalism cultural, politic și de investigație.