Current track

Title

Artist


La 1 octombrie 1869, serviciile poștale din Austro-Ungaria au introdus prima carte poștală din lume

#Postat de on octombrie 1, 2024

La 1 octombrie 1869, serviciile poștale din Austro-Ungaria au introdus prima carte poștală din lume. Ideea a fost propusă inițial de Emmanuel Hermann, profesor de economie la Academia Militară din Viena, care, pe 26 ianuarie 1869, a sugerat într-o publicație periodică un „nou procedeu de corespondență poștală”. Luând în considerare această propunere, precum și sugestiile lui Heinrich von Stephan, administrația poștală austriacă a emis prima carte poștală pe 1 octombrie 1869.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Postcard#/media/File:Burns_on_Ayr_Postcard_1899.jpg

Cartea poștală era realizată din hârtie gălbuie, avea dimensiunile de 123 x 83 mm și era inscripționată cu textul „Korrespondenz-Karte”. Prețul de vânzare era de doi creițari, adică jumătate din costul necesar pentru trimiterea unei scrisori. Acest nou tip de corespondență a avut un succes enorm, cu peste 9 milioane de exemplare vândute în primul an, iar conceptul a fost rapid adoptat și în alte țări. În 1870 a apărut în Marea Britanie, Finlanda și Elveția, în 1871 în Canada, Belgia și Olanda, iar până în 1874 a fost introdusă și în țări precum România, Franța, Germania, Spania, și SUA.

Istoria cărții poștale în România a început cu „Legea asupra cărților de poștă”, aprobată prin Decretul nr. 789 din 31 martie 1873. În doar cinci luni, s-au vândut 41.500 de exemplare. Prima carte poștală ilustrată realizată în România a fost una de producție manufacturieră, concepută în 1888 de poetul Alexandru Macedonski, însă nu a fost destinată circulației. Câțiva ani mai târziu, pe 29 august 1894, a fost emisă prima carte poștală românească oficială, produsă în serie. Aceasta a fost lansată cu ocazia inaugurării Expoziției Cooperatorilor Români din București, unde a avut loc și prima expoziție filatelică oficială. Cartea poștală era tipărită pe trei tipuri de carton (roșu, galben și albastru), într-o ediție limitată, și purta mesajul: „București 1894. Amintire de la Expoziția Cooperatorilor”, imaginea reprezentând pavilionul expoziției din Parcul Cișmigiu.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *