La 1 octombrie 1869, serviciile poștale din Austro-Ungaria au introdus prima carte poștală din lume
#Postat de Carmen Vintu on octombrie 1, 2024
La 1 octombrie 1869, serviciile poștale din Austro-Ungaria au introdus prima carte poștală din lume. Ideea a fost propusă inițial de Emmanuel Hermann, profesor de economie la Academia Militară din Viena, care, pe 26 ianuarie 1869, a sugerat într-o publicație periodică un „nou procedeu de corespondență poștală”. Luând în considerare această propunere, precum și sugestiile lui Heinrich von Stephan, administrația poștală austriacă a emis prima carte poștală pe 1 octombrie 1869.
Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Postcard#/media/File:Burns_on_Ayr_Postcard_1899.jpg
Cartea poștală era realizată din hârtie gălbuie, avea dimensiunile de 123 x 83 mm și era inscripționată cu textul „Korrespondenz-Karte”. Prețul de vânzare era de doi creițari, adică jumătate din costul necesar pentru trimiterea unei scrisori. Acest nou tip de corespondență a avut un succes enorm, cu peste 9 milioane de exemplare vândute în primul an, iar conceptul a fost rapid adoptat și în alte țări. În 1870 a apărut în Marea Britanie, Finlanda și Elveția, în 1871 în Canada, Belgia și Olanda, iar până în 1874 a fost introdusă și în țări precum România, Franța, Germania, Spania, și SUA.
Istoria cărții poștale în România a început cu „Legea asupra cărților de poștă”, aprobată prin Decretul nr. 789 din 31 martie 1873. În doar cinci luni, s-au vândut 41.500 de exemplare. Prima carte poștală ilustrată realizată în România a fost una de producție manufacturieră, concepută în 1888 de poetul Alexandru Macedonski, însă nu a fost destinată circulației. Câțiva ani mai târziu, pe 29 august 1894, a fost emisă prima carte poștală românească oficială, produsă în serie. Aceasta a fost lansată cu ocazia inaugurării Expoziției Cooperatorilor Români din București, unde a avut loc și prima expoziție filatelică oficială. Cartea poștală era tipărită pe trei tipuri de carton (roșu, galben și albastru), într-o ediție limitată, și purta mesajul: „București 1894. Amintire de la Expoziția Cooperatorilor”, imaginea reprezentând pavilionul expoziției din Parcul Cișmigiu.