Johann Sebastian Bach a fost un compozitor german, considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii
#Postat de Carmen Vintu on martie 21, 2022
Johann Sebastian Bach ( n. 21/31 martie 1685,Turingia, Sfântul Imperiu Roman – d. 28 iulie 1750, Lipsia, Sfântul Imperiu Roman) a fost un compozitor german și organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach#/media/Fi%C8%99ier:Johann_Sebastian_Bach.jpg
Din 1723 a fost angajat ca Thomaskantor ( cantor la St. Thomas ) în Leipzig . A compus muzică pentru principalele biserici luterane ale orașului și pentru ansamblul studențesc al universității sale Collegium Musicum . Din 1726 a publicat o parte din muzica sa pentru claviatură și orgă. La Leipzig, așa cum se întâmplase în unele dintre funcțiile sale anterioare, a avut relații dificile cu angajatorul său, situație care a fost puțin remediată atunci când i s-a acordat titlul de compozitor de curte de către suveranul său, Augustus al III-lea ., elector al Saxonia și rege al Poloniei, în 1736. În ultimele decenii ale vieții sale el a reelaborat și a extins multe dintre compozițiile sale anterioare. A murit din cauza unor complicații după o intervenție chirurgicală la ochi în 1750, la vârsta de 65 de ani.
La 14 august 1703, a devenit organist la Biserica Nouă, cu sarcini ușoare, un salariu relativ generos și o orgă nouă acordată cu un temperament care permitea cântată muzică scrisă într-o gamă mai largă de clape.
În primăvara anului 1714, Bach a fost promovat la Konzertmeister , onoare care presupunea interpretarea lunară a unei cantate bisericești în biserica castelului.
Orga bisericii Sf. Paul din Leipzig , testată de Bach în 1717.
În primăvara anului 1714, Bach a fost promovat la Konzertmeister , onoare care presupunea interpretarea lunară a unei cantate bisericești în biserica castelului.
În operele sale a sintetizat împlinirile muzicale anterioare, făurindu-și un limbaj inconfundabil și atingând una dintre culmile muzicale universale. Ca toate geniile umanității, el se ridică deasupra epocii sale, creația sa fiind atotprezentă, depășind timpul și spațiul, ca orice permanență a spiritului uman.
Operele lui Johann Sebastian Bach au fost clasificate şi catalogate în 1950 de muzicologul Wolfgang Schmieder în Bach-Werke-Verzeichnis (Catalogul operelor lui Bach: BWV)
Biserica St. Thomas din Leipzig găzduieşte un muzeu dedicat compozitorului